VIDEO | Administrația Cavnic a găsit o soluție pentru transportul public în comun

Pentru că firma care asigură transportul în comun pe raza localității Cavnic se confruntă cu mari neajunsuri, materiale și financiare, primarul Vladimir Petruț a luat decizia de a aloca o subvenție consistență agentului economic, astfel încât acesta să-și poată continua activitatea. Agentul economic ce efectuează cursele își va moderniza mijloacele de transport în comun și promite că va crește și numărul curselor zilnice. Aceste modificări se vor implementa de la 1 aprilie.

În urma unei discuții cu agentul economic ce efectuează cursele de transport public din Cavnic, primarul Vladimir Petruț a analizat situația precară a firmei de transport.

”Firma de transport local a început să aibă mașini tot mai rele, mai slabe, au început să taie din curse, pentru că sunt pe pierdere. Cea mai mare încasare a fost într-o lună când erau și fructele de pădure au avut 11 000 de lei, ccea ce este foarte puțin, având în vedere că un șofer are salariu în mână 2500 de lei, cu cartea de muncă ajunge la 4500 de lei, pe lună, doi șoferi costă firma pe lună, în jur de  9000 de lei. Nu mai pun combustibil, piese, profit, TVA, impozit și alte cheltuieli. Din acești 11 000 de lei, 6000 îi asigură primăria, prin deconturi pentru a acoperi costul biletelor pentru elevi și pensionari”, spune primarul Vladimir Petruț, făcând o scurtă analiză contabilă a firmei de transport.

Banii nu sunt suficiențiî, însă, pentru a acoperi costurile necesare mentenanței autobuzelor, dar și pentru a acoperi  plățile către personalul contractual. Asftel, reprezentanții firmei au spus că se retrag din activitate dacă primăria nu vine cu o subvenție. Primarul avea de ales între două variante: ori să preia primăria transportul public ori să crească subvenția pentru firma existentă, de la 10000 de lei, la 20 000 de lei.

”Dacă noi dădeam cam 6000 de lei pe lună și firma mai făcea cam 4000 de lei pe lună, ar mai fi de subvenționat vreo 10 000 de lei pe lună.  Atunci m-am gândit, ori creștem costul biletul la 3 sau 4 lei, dar asta nu era bine pentru primărie, pentru că trebuia să subvenționăm mai mult. Așa că am decis să le dăm 20 000 de lei pe lună, dar atunci și firma să vină cu autocare noi, să mărească traseul și să crească numărul de curse”, spune Vladimir Petruț.

Primăria va prelua astfel integral costurile cu această activitate, iar agentul economic ce efectuează cursele își va moderniza mijloacele de transport în comun. De asemenea, numărul curselor va crește de la 10 curse/zi la 12 curse/zi, vor fi modernizate și stațiile existente și vor fi stabilite stații noi. Nu în ultimul rând, traseul va fi extins, cu pornire de la intrare în oraș (Sirisău) până în parcarea de la domeniul schiabil Icoana. Noul orar al curselor va fi stabilit de comun acord în perioada următoare împreună cu toți cei care circulă cu transportul public local al orașului Cavnic. În localitate există în jur de 500 de persoane care solicită săptămânal transportul public în comun. Proiectul primarului a fost supus aprobării Consiliului local, iar din luna aprile ar urma să fie pus în practică.

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.