A fost o dată…23 August

A fost o dată…23 August

23 August, o zi plina de semnificatii, acuma doar pentru nostalgicii regimului comunist sau pentru iubitorii de istorie. In urma cu 67 de ani, Romania intorcea armele si se alatura Natiunilor Unite in lupta impotriva puterilor Axei. Pe 23 august 1944, Regele Mihai I anunta iesirea din alianta cu Germania, in timp ce maresalul Ion Antonescu si ministri sai erau arestati. Tot in aceasta zi, timp de peste 40 de ani, s-a celebrat  Ziua Nationala a Romaniei. Pentru tineri insa, semnificatia acestei zile s-a pierdut in negura timpului.
Pina in 1989, 23 August a fost sarbatoare nationala, o zi in care defilarile militare si manifestatiile omagiale dedicate partidului si conducatorului iubit atingeau cote maxime. Pionerii si muncitorii din intreaga tara erau scosi in pas de defilare pe bulevardele marilor orase. Nostalgicii sau persoanele in varsta isi amintesc fie cu drag fie cu un gust amar de vremurile apuse si de fastul de alta data. Pentru cei trecuti de prima tinerete  semnificatia zilei de 23 August ramane insa una dintre cele mai ideologizate date din istoria contemporana a Romaniei.
La 23 august 1944, Romania iesea din alianta cu Germania nazista, trecand de partea aliatilor. Din ordinul regelui Mihai, conducatorul de atunci al tarii, maresalul Ion Antonescu, alaturi de mai multi ministri, era arestat. Romania redevenea, cel putin la nivel declarativ o tara democratica.Aceste evenimente istorice insa nu-i pasioneaza  pe tinerii din ziua de azi, care nu sunt la curent nici cu semnificatia istorica  a zilei de 23 August.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.