A doua zi de Paste la Văleni

A doua zi de Paste la Văleni

 Departe de nebunia orasului, de agitatia de pe strazi, de imbulzeala din supermarket-uri, in satele maramuresene sarbatoarea Invierii este asteptata cu mult mai multa evlavie si credinta. Daca la oras parca totul se rezuma la cumparaturi si nervi in trafic, la tara, asteptarea sfintei sarbatori inseamna „Prohodul Domnului in Vinerea Mare”, inseamna post, ajun, miros de pasca desprins din vetrele din curtile gospodinelor dar mai inseamna si pregatirea costumului popular pentru cea de-a doua zi de Pasti.

 In satele din Maramures, toate lucrurile se traiesc cu alta intensitate, de aceea nici nu-i de mirare ca orasenii, chiar si turistii, fie ei romani sau straini prefera sa petreaca sarbatoare de Pasti printre satenii maramureseni. Sirul traditiilor continua si a doua zi de Paşti. Sunt, de altfel, tradiţii care s-au transmis din bătrâni şi sunt păstrate cu sfinţenie, în satele româneşti. În comuna maramureşeană Valeni obiceiul jocului dupa ce lumea iese de la sfanta Biserica este aşteptat cu nerăbdare de săteni. În fiecare an, obiceiul jocului dă un farmec deosebit sărbătorilor pascale, iar oamenii se pregătesc din vreme pentru ca ceremonia să se desfăşoare aşa cum cere tradiţia. Nu există persoană, care în ziua de Paşti dar si a doua zi să nu meargă la biserică în costum popular.

 E o tradiţie pe care o respectă nu numai sătenii, dar şi turiştii care vin de sarbatori la Valeni s-au obişnuit cu acest obicei şi chiar doresc să îmbrace costumul maramureşean în ziua de Paşti. Cine nu îmbracă în ziua de Paşti costumul popular e văzut drept cel mai sărac om. E şi păcat să ratezi să nu îmbraci acest costum tradiţional, având în vedere că o cămaşă ţărănească din pânză de casă, cusută «în ferestre» costă 3 000 de ron, iar un batic «de rând», 5-600 de roni. Tot ce e cusut de mână e mai valoros decât orice marcă din lume sunt de parere satenii. Asadar, dis de dimineata cu mic cu mare se imbraca in straie de sarbatoare si pornesc catre sfanta biserica. Pruncii par a fi obisnuiti cu cele sfinte deoarece asteapta cuminti ca preotul sa le dea binecuvantarea si sa se intoarca intr+o parada unica prin centrul comunei spre casa.

 Conform tradiţiei, după slujbă oamenii merg acasă pentru a lua masa alături de întreaga familie. In jurul orei 14 sunetul dobei anunta satenii ca incepe jocul, astfel cu mic cu mare imbracati in coloratele straie populare se aduna in soprul din centrul comunei.

 Sarbatoarea Pastilor este poate cel mai potrivit moment pentru a vizita Maramuresul, pentru ca in aceste zile pline de lumina si bucurie, oamenii si locurile sunt mai frumoase. Biserici si manastiri din lemn, adevarate opere de arta, mestesuguri vechi, pastrate din tata in fiu, costume populare care iti iau ochii prin culorile vesele, oameni ospitalieri si darnici, acestea sunt doar cateva minuni pe care le poti descoperi in Maramures de sfintele sarbatori ale Invierii.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.