22 FEBRUARIE: Ziua Mondială a Cercetășiei

22 FEBRUARIE: Ziua Mondială a Cercetășiei

Ziua Mondială a Cercetășiei este marcată la 22 februarie și reprezintă ziua de naștere a fondatorului Mișcării "Scout" – cercetașii, Robert Baden-Powell, și, în același timp, activitatea cercetașilor specifică țărilor și culturii în care aceștia trăiesc.
 Robert Baden-Powell a urmat o carieră militară și a încercat să reformeze metodele de pregătire militară, introducând activități distractive pentru ridicarea moralului trupelor. A fost distins, la Londra, de către regina Victoria, cu Ordinul Bath și avansat la gradul de general-maior, această avansare marcând finalul carierei sale militare. Ulterior, și-a dedicat viața promovării păcii și toleranței, potrivit scout.ro. În vara anului 1907, a organizat pe coasta de sud a Angliei (insula Brownsea), o tabără pentru 20 de tineri în care promova prin educație non-formală spiritul de aventură, lucrul în echipă și progresul personal, prin forțele proprii, acesta reprezentând momentul când a luat naștere Cercetășia, o mișcare care, în scurt timp, a luat o amploare deosebită în toate regiunile lumii.

La 29 iulie 1907, a fost înființată mișcarea "Scout", care este o mișcare educativă a copiilor și tinerilor, bazată pe voluntariat, cu caracter apolitic, deschisă tuturor, fără deosebire de naționalitate, rasă, sex, credință sau condiție socială, în concordanță cu principiile și metoda Scout. Scopul mișcării este de a contribui la dezvoltarea tinerilor în vederea împlinirii lor fizice, intelectuale, sociale și spirituale, pentru a deveni cetățeni responsabili ai comunităților locale, naționale și internaționale.
Cercetășia a fost fondată de către tinerii care au răspuns ideilor și idealurilor formulate în lucrarea "Scouting for Boys", scrisă de Baden Powell în 1908. Ideea inițială nu a fost aceea de a crea o organizație pentru tineret, ci de a promova niște idei pentru educarea caracterului așa-zis "de cercetaș" pe care, apoi, organizații deja existente (Boys Brigade) să le preia și să le adapteze programului propriu. Mișcarea folosește metoda Scout, un program de educație informală, care pune accentul pe activitățile în aer liber. O altă caracteristică a mișcării Scout este uniforma, folosită pentru a ascunde eventualele diferențe sociale dintre membri.

Încă de la începuturile sale, cercetășia a fost organizată și condusă de către tineri. Aceasta reprezintă mai mult decât recreere, este educație pentru viață, un mod de a trăi și o mișcare cu impact semnificativ la nivel mondial. Cercetășia oferă tinerilor șansa de a participa la diverse activități, evenimente, programe și proiecte care contribuie la dezvoltarea lor, le creează noi oportunități, le încurajează diversitatea și egalitatea și îi ajută să lege noi prietenii. Nu în ultimul rând, cercetășia dezvoltă potențialul fiecărui individ și al grupurilor, responsabilizându-i și insuflându-le valori clare.

 Integral pe www.agerpres.ro

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.