VIDEO | 11 accidente s-au produs în weekendul care a trecut pe pârtiile de pe domeniul schiabil Cavnic

11 accidente s-au produs în weekendul care a trecut pe pârtiile de pe domeniul schiabil Cavnic. Salvamontiștii maramureșeni recomandă iubitorilor sporturilor de iarnă să respecte regulile pe pârtiile de schi și totodată reamintesc cum trebuie reacționat corect în caz de accident produs pe pârtie.

Potrivit Salvamont Maramureș nu este necesară nicio pregătire specială pentru a fi în măsură să reacționați corect, ci doar cunoașterea unor reguli simple. Că turist martor la un astfel de eveniment, asigurați-va că nu va puneți în niciun moment în pericol și pe cât posibil, protejați și celelalte persoane din proximitate.

Balizati locul accidentului pentru că ceilalți schiori să va poată observă și ocoli din timp. Acest lucru îl puteți face infigand schiurile cu coadă în zăpadă sub formă literei „X” la o distanță de aproximativ 5 m deasupra locului accidentului. Dacă le înfigeți mai aproape riscați să fiți loviți de ele în momentul în care vântul sau alt schior le-ar putea dărâma. De asemenea dacă le puneți la o distanță mai mare, există riscul că alți schiori să treacă între ele și persoană accidentată. În cazul în care va aflați într-o zona cu vizibilitate redusă dublati această balizare cu una într-o zona cu vizibilitate bună.

Pe toată perioada cât va aflați în proximitatea persoanei accidentate pentru a o ajută, stați cu față spre deal, pentru a putea observă traficul din amonte și pentru a va putea feri, în timp util, în cazul unui pericol. Nu lăsăți persoane să stea sau să se oprească inutil în zona accidentului, în special în zonele înguste, pentru fluidizarea traficului, și pentru reducerea riscului de a fi loviți.

Strângeți date esențiale pentru a putea anunță accidentul: numărul de persoane implicate și starea lor, locul exact în care va aflați. Dacă nu cunoașteți zona, folosiți balizele de pe marginea pârtiei (acele indicatoare rotunde, a căror culoare reprezintă gradul de dificultate a pârtiei și care au un număr care reprezintă zona în care va aflați). Dacă din cauza ceții nu puteți observă aceste balize, întrebați alți schiori care cunosc mai bine zona.

Anunțați accidentul sunând la Numărul Unic de Urgență 112 sau la Dispeceratul Național Salvamont- 0 SALVAMONT (0725826668). Așteptați echipa salvamont și nu interveniți în niciun fel asupra victimei (nu o mutați, nu-i scoateți clăparii, mănușile, etc.). Lăsăți-o în poziția în care ați găsit-o, încercând pe cât posibil să o susțineți în această poziție și protejați-o termic (geacă pe post de pătură, folie sirius, pachete de încălzire, etc.). Ajutorul vostru va face diferența, și va ușura considerabil muncă echipei de intervenție, prin scurtarea timpilor de răspuns, precum și prin creșterea confortului persoanei accidentate.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.