Ziua Holocaustului a fost marcată și la Casa Memorială ”Elie Wiesel”, din Sighetu Marmației.

An de an, la 9 octombrie, sunt omagiate victimele Holocaustului din România. Ziua a fost marcată și la |Casa Memorială ”Elie Wiesel”, din Sighetu Marmației.

Directorul Muzeului Maramureșan din Sighetu Marmației, Gheorghe Todinca și muzeograful Alin Spiridon Pralea au primit la Casa Memorială ”Elie Wiesel”vizita unui grup de elevi de la LiceulTehnologic Forestier, coordonați de profesoara Ioana Csillik.

Am prezentat prin documente, cât și ptin fotografii Holocaustul, am vorbit despre grozăvenia și oroarea lui și în același timp am prezentat elemente ale Holocaustului în România, pentru ca elevii s înțeleagă ce însemană această uriașă tragedie umană care a fost războiul, moartea, uciderea altor semeni nevinovați, care a însemnat moartea unor întregi comunități în întreaga Europă și nu numai. Vrem să amintim copiilor de această tragedie, pentru ca să nu se mai repete. Le-am explicat de unde vin cuvintele ”Holocaust”și”genocid”, le-am spus despre ce s-a întâmplat în Transnistria, la sediul Odessei, dar și ceea ce s-a întâmplat în Maramureș în timpul ocupației horthyste și a deportării evreilor maramureșeni, în aprilie, 1944”, a explicat Gheorghe Todinca, directorul Muzeului Maramureșan din Sighetu Marmației.

Tinerii auvizitat două expoziții, una realizată de o organizație din SUA a evreilor care au supraviețuit holocaustului, dar și o expoziție itinerantă.

”În același timp, le-am prezentat elevilor o expoziție care s-a realizat pornind de la câțiva turiști care au vizitat Casa ”Elie Wiesel”. Era un grup de cetățeni din Italia și care, văzând Casa ”Elie Wiesel”și ascultând ce s-a întâmplat cu evreii, au fost ulterior la toate lagărele cunoscute și au realizat o mică expoziție pe care o avem și noi acum în cadrul muzeului”, spune Gheorghe Todinca.

În România, prin Hotărârea de Guvern nr. 672/5 mai 2004, a fost aprobată data de 9 octombrie, ce marchează începutului deportărilor evreilor în Transnistria, în anul 1941, pentru comemorarea oficială, în plan naţional, a Zilei Holocaustului.

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.