Vinerea Mare, zi de mare doliu pentru toţi creştinii este zi aliturgică

Vinerea Mare, zi de mare doliu pentru toţi creştinii este zi aliturgică
Vinerea Mare este zi de mare doliu, pentru toţi creştinii, deoarece,  în această zi a fost răstignit şi a murit Mântuitorul lumii, iar credincioşii ţin post negru până la apusul soarelui. Preoţii obişnuiesc să-i viziteze pe bolnavii care se află în incapacitate de a se deplasa la biserică.
În vinerea din Săptămâna Mare are loc, în Biserica Ortodoxă, denia ce cuprinde Prohodul Domnului, cântări de o frumuseţe şi profunzime deosebite, care evocă deopotrivă durerea nespusă la vederea Fiului lui Dumnezeu pe cruce, cât şi nădejdea în biruinţa Învierii ce se întrezăreşte.Vinerea Mare este o zi aliturgica (nu se slujeşte Sfânta Liturghie), pentru că Liturghia reprezintă jertfă nesângeroasă a lui Hristos, în chipul pâinii şi al vinului, iar cele două jertfe nu se pot aduce în aceeaşi zi.
În Vinerea Mare, se reia Drumul Crucii, pe care Iisus l-a făcut sub povara crucifixului de la cetatea Ierusalimului, unde a fost condamnat, până la Golgota. Se spune că pe drum, o femeie a şters faţa plină de sânge a Mântuitorului, iar chipul sau a rămas întipărit pe năframa femeii.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.