Victorie fără emoții a ”stejarilor”

Naționala de rugby a României a învins în primul meci din Rugby Europe Championship, sezonul 2023, Polonia, cu 67-27 (38-10). Stejarii au marcat 11 eseuri, față de trei ale adversarilor, obținând astfel și punctul bonus ofensiv. Cinci jucători au debutat pentru România în această partidă: Ciprian Chiriac, Thomas Crețu, Alin Conache, Alexander Dinu și Robert Irimescu.

România a început în forță meciul disputat pe Stadionul Național de Rugby Arcul de Triumf, după primele 6 minute de joc conducând cu 12-0, în urma celor două eseuri marcate de Simionescu și Antonescu, ultima încercare transformată de Paul Popoaia. În minutul 9, Polonia are șansa de a pune primele puncte pe tabelă dintr-o lovitură de pedeapsă, însă balonul trimis de Dawid Banaszek de la distanță mare, aproape de la centrul terenului, nu ajunge la buturi.

”Stejarii” continuă să domine jocul, însă incursiunile spectaculoase ale lui Marius Simionescu și Atila Septar sunt oprite in extremis de apărarea poloneză. Minutele bune de joc ale jucătorilor lui Eugen Apjok sunt concretizate în două noi eseuri în 2 minute, unul marcat de Tudor Butnariu, foarte bine deschis de Cristi Chirică, cel din urmă trecându-și la rându-i în cont eseul următor. După o acțiune frumoasă pe treisferturi, Paul Popoaia găsește breșa, e placat cu o palmă înainte de a ajunge în terenul de țintă, Chirica, venit la suport, culcă balonul în terenul de țintă. Popoaia transformă pentru a duce scorul la 24-0, în minutul 16.

Polonia pune primele puncte pe tabelă în minutul 20, Peter Hudson marcând un eseu, transformat de Dawid Banaszek,24-7. Până la pauză, Stejarii mai reușesc două eseuri, unul prin Gheorghe Gajion, care finalizează o fază spectaculoasă, avandu-i ca autori pe Hinckley Vaovasa și Vlădut Popa, care au făcut o cursă în doi pe tot terenul, ca apoi Taylor Gontineac să își treacă și el numele pe lista marcatorilor. Ionel Melinte a transformat ambele eseuri, 38-7. În ultimele minute de joc ale primei părți, Polonia intră pentru prima dată în 22-ul României și iese cu o penalitate, transformată de Banaszek, 38-10.

Repriza secundă începe din nou cu jocul în forță al României, care pune încă două eseuri pe tabelă în primele cinci minute: unul prin Vaovasa, transformat de Melinte și încă unul prin Popoaia, căpitanul Mihai Macovei oferindu-i balonul pentru încercare, 50-10.

Polonia mută jocul în 22-ul nostru și, după mai multe momente de presiune, Thomas Fidler culcă balonul în terenul de țintă, Banaszek transformă pentru 50-17. Două minute mai târziu, diferența este refăcută pe tabelă, Taylor Gontineac reușind dubla după o cursă spectaculoasă, rezistând la mai multe placaje. Melinte transformă pentru 57-17. Oaspeții nu renunță la luptă și reușesc să mai pună încă trei puncte pe tabelă, 57-20.

Finalul de meci aduce noi puncte de ambele părți, pentru România marcând debutanții Robert Irimescu și Alexander Dinu, ultimul primind o pasă excepțională de peste 30 metri de la Vaovasa, 67-20. Polonia închide tabela după ce Tomasz Pozniak a reușit o intercepție la pasa dintre Vaovasa și Popa și, după o cursă pornită din propriul 22, culcă balonul în terenul de țință. Banaszek transformă pentru 67-27, scor final.

În următorul meci, România va întâlni Belgia, pe 11 februarie, la Bruxelles.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.