Unele localitati din judet si-ar putea pierde statutul pentru ca au putini locuitori

Unele localitati din judet si-ar putea pierde statutul pentru ca au putini locuitori

Rezultatele recensamantului organizat in luna octombrie sunt sumbre in unele cazuri. Datele releva faptul ca populatia a inegistrat o scadere drastica in unele localitati ale judetului, fapt ce ar putea duce la schimbarea statutului pe care acestea il au in prezent. Daca acest lucru se va realiza, unele comune vor redeveni sate, iar anumite orase vor reveni la statulul anterior, de comune.
    La nivelul judetului Maramures, la recensamantul locuintelor si al populatiei au fost recenzate 193.310 de locuinte si 472.117 de persoane. Datele nu sunt imbucuratoare pentru ca arata clar faptul ca sporul natural are valori negative atat la nivelul Maramuresului cat si la nivel national.
    Rezultatele sunt ingrijoratoare si la nivelul comunelor maramuresene care risca sa-si piarda statutul actual dupa ce populatia a scazut semnificativ in ultimii ani. Luam exemplul localitatii Poienile Izei, unde situatia este catastrofala chiar, pentru ca la momentul actual persoanele inregistrate nu atinge pragul de 1000 persoane, in sat fiind doar 947 de locuitori, fata de 1028 cat erau inregistrati in anul 2002. Primarul Vasile Dunca justifica scaderea numarului de locuitori prin faptul ca familiile nu mai fac asa multi copii ca si mai demult dar si pentru ca multi parasesc localitatea natala dupa o anumita varsta si se stabilesc in alta parte.
      Si orasul Salistea de Sus, a scazut din punctul de vedere al numarului de locuitori. Recensamantul din acest an a indicat un numar de 4410 de locuitori, in comparatie cu 5.185 cat erau in 2002. Si Cavnicul ar putea sa-si piarda statutul de oras, deoarece numarul cavnicarilor scazut de la 5.205 persoane in 2002, la 4.764 cate au fost inregistrate anul acesta, asta in conditiile in care exista comune precum Barsana, care au peste 4.400 de locuitori.
    Lista comunelor si satelor care au inregistrat scaderi in randul locuitorior poate continua. Pe langa cele amintite in aceeasi situatie se afla si Botiza, Bistra, Giulesti, Rona de Sus, Rozavlea, dar si orase precum Seini sau Viseu de Sus.
Statutul fiecarei unitate administrativ teritoriala este stabilit de conducerea administratiei locale, cu consultarea directa a populatiei. Asadar acest statut poate fi schimbat numai prin lege. Purtatorul de cuvant al prefecturii Maramures, Dan Buca a precizat ca statutul comunelor si oraselor  poate fi schimbat doar dupa alegerile locale care vor avea loc in 2012.
 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.