VIDEO | Un singur cabinet de medicină dentară asigură servicii de urgență în Sighet, în această perioadă

Un singur cabinet de medicină dentară asigură servicii de urgență în Sighet în perioada în care este menținută starea de urgență. În Baia Mare pecienții se pot adresa la UPU sau la cele patru cabinete care deservesc pacienții în această perioadă. Cabinetele au primit autorizație de funcționare din partea DSP, iar medicii trebuie să respecte un protocol foarte strict de lucru, în perioada stării de urgență.

 Așa sună telefonul la majoritatea cabinetelor de medicină dentară în această perioadă. ”Dragi pacienți, potrivit Ordonanței de Urgență privind măsurile de prevenire și protecție împotriva răspândirii COVID-19, cabinetul nostru își sistează activitatea pe o perioadă nedeterminată. Pentru eventualele urgențe medicale, vă rugăm să vă adresați UPU Baia Mare”, așa sună mesajul unui robot telefonic, de la un cabinet privat.

 La Sighet, un singur cabinet asigură servicii de urgență, în această perioadă. Urgențele stomatologice vor fi asigurate în această perioadă de către cabinetele de medicină dentară de urgență din cadrul UPU din structura spitalelor regionale și județene de urgență, dar și a cabinetelor private care funcționează conform Ordinului ministrului sănătății publice. Toate aceste unități au fost în prealabil avizate de către Direcția de Sănătate Publică.

  ”Am primit autorizație de funcționare de la DSP Maramureș. A fost evaluat cabinetul stomatologic în ceea ce privește dotările cât și echipamentul medicilor. E un singur medic și o singură asistentă în perioada aceasta, care fac doar intervenții de urgență. Se fac intervenții la programare, din cauza protocolulul impus pentru consultații. O oră minim dedicăm dezinfectării cabinetului după fiecare pacient. Avem un flux de maxim 9 pacienți pe zi”, spune medicul dentist, Radu Rednic, administratorul unei clinici de stomatologie din Sighet.

Cabinetele trebuie dotate corespunzător, cu dezinfectanți, lămpi ultraviolete și nebulizatoare. Medicii trebuie să respecte un protocol foarte strict în această perioadă. Echipamentele de protecție integrale, combinezoane, scuturi de protecție și măști pf2, sunt obligatorii. Costurile pentru aceste dotări au fost substanțiale, spun medicii, totul însă a fost făcut pentru a elimina orice risc de infectare a medicului, dar și a pacienților..

”Medicul stomatolog, dacă respectă regulile și protocolul, nu este expus.  90% nu există  niciun risc. Singurul risc este atunci când se dezechipează. În majoritatea cazurilor în care medicii s-au infectat, nu s-au respectat protocoalele atunci când se dă jos combinezonul. Acolo trebuie să avem mare grijă. În rest nu există niciun risc”, spune medicul Radu Rednic.

În această perioadă se acceptă doar intervențiile de urgență. Costul pentru o astfel de intervenție, se ridică la 300 de lei.

În prealabil se va efectua un tele triaj. Pacienții vor fi supuși câtorva întrebări din partea medicului în momentul în care se face telefonic, programarea. La cabinet au acces doar pacienții care nu prezintă simptome de îmbolnăvire. În sala de așteptare distanța între pacienți va fi de 2 m, însoțitorii și pacienții vor primi în sala de așteptare măști chirurgicale și li se vor aplica măsuri de decontaminare și dezinfecție, personalul medical va purta obligatoriu echipamentul individual de protecție recomandat pentru procedurile care generează aerosoli,  se va proceda la nebulizarea cabinetului după fiecare pacient; după nebulizare, se așteaptă o perioadă de 2-4 ore, după care se poate desfășura din nou activitatea stomatologică, apare scris în recomandările Colegiului Medicilor Dentiști.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.