Un frate al preşedintelui afgan a fost ucis la Kandahar. Talibanii revendică asasinatul

Un frate al preşedintelui afgan a fost ucis la Kandahar. Talibanii revendică asasinatul
Ahmed Wali Karzai, fratele cel mic al preşedintelui afgan Hamid Karzai, a fost ucis, marţi, la Kandahar, în sudul ţării, au anunţat autorităţile locale citate de AFP. Talibanii au revendicat asasinatul, salutând "cel mai mare succes" al lor de la anunţul privind reluarea ofensivei lor în primăvară.
Moartea acestui bărbat controversat, acuzat în special de implicare în traficul de droguri, este o lovitură grea pentru Kabul, el fiind un susţinător indiscutabil al fratelui său în această regiune instabilă şi strategică în care forţele NATO încearcă să respingă rebelii talibani.   "Putem confirma că a fost ucis", a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al autorităţilor provinciale din Kandahar, Zalmay Ayoubi.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului afgan de Interne, Seddiq Seddiqi a confirmat "atentatul" împotriva fratelui preşedintelui Karzai şi moartea acestuia.
Un purtător de cuvânt al talibanilor, contactat de AFP, a revendicat asasinarea fratelui preşedintelui, calificând-o drept "unul dintre cele mai mari succese" ale talibanilor de la reluarea ofensivei lor de primăvară.
Un oficial de rang înalt din cadrul Ministerului de Interne a povestit pentru AFP că "responsabilul de protecţia sa s-a apropiat (…) a deschis focul asupra lui Ahmed Wali Karzai şi l-a ucis". "Scopul său nu este foarte clar, nu este clar dacă acesta avea vreo legătură cu insurgemţii sau dacă gestul său se explică prin alte motive", a adăugat el sub acoperirea anonimatului. "Dacă cineva are dovezi sau documente împotriva mea, să le arate şi eu sunt dispus să merg în faţa unui tribunal", a declarat el după un articol pe această temă publicat de cotidianul american New York Times.
Aceste acuzaţii au fost reluate în telegrame diplomatice confidenţiale redactate de ambasada americană la Kabul, publicate la sfârşitul lui noiembrie de site-ul de Internet WikiLeaks.
Provincia Kandahar, frontalieră cu Pakistanul, este leagănul istoric al talibanilor şi una dintre regiunile cele mai instabile din Afganistan.
În mai 2009, Ahmed Wali Karzai a anunţat că a scăpat dintr-o ambuscadă organizată împotriva coloanei sale oficiale în provincia Kabul.

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.