Ambasadorul Franţei: La sfârşitul lui 2012 ne vom putea gândi că România va intra deplin în Schengen

Ambasadorul Franţei: La sfârşitul lui 2012 ne vom putea gândi că România va intra deplin în Schengen
Ambasadorul Franţei la Bucureşti, Henri Paul, a declarat, într-un interviu pentru MEDIAFAX, că cel mai bun lucru pe care pe care îl poate obţine România în ceea ce priveşte aderarea la Spaţiul Schengen este sfârşitul lui 2012, varianta cea mai rea fiind aceea de a nu adera niciodată.
Ambasadorul aminteşte că aderarea României şi a Bulgariei la Schengen nu depinde numai de Franţa, ci de un cadru de negocieri internaţionale, de alte ţări care au alte poziţii decât Franţa. "Sunt nuanţe mari între noi", a explicat el.

 

Ambasadorul a precizat că prin expresia "un al doilea raport" se referă la cel din iulie 2012.

 

"Astăzi, din felul în care îi simt pe partenerii europeni şi din cum simt stadiul dosarului din toate punctele de vedere, inclusiv din perspectiva nivelului real de pregătire, cred că sfârşitul lui 2012 este un termen bun. Este cel mai bun lucru pe care îl poate obţine România, după părerea mea", a adăugat el.

Întrebat care este scenariul cel mai rău privind integrarea României şi Bulgariei în Schengen, ambasadorul a spus: "Să nu intre în Schengen niciodată".
"E suficient un singur stat care să spună «Nu». Ce vă pot zice este că Franţa nu va fi ultima care să spună "Nu". Dimpotrivă, noi întotdeauna încercăm să facilităm lucrurile. Dar trebuie să luăm în calcul şi realitatea", a mai spus el.
Ambasadorul a apreciat că România este pregătită tehnic, dar că este necesar şi un consens politic pentru care nu s-a atins încă nivelul suficient de încredere.
"Ne vom petrece ziua vorbind despre Schengen… Să vă explic. De ce nu e România pregătită? Este pregătită absolut din punct de vedere tehnic. Franţa nu a susţinut contrariul. Dar, din punct de vedere politic, trebuie un consens al tuturor statelor membre care să spună "Da". Situaţia actuală înseamnă că nu toate statele au spus "Da" şi că sunt ţări în Europa care cred că nu a fost atins nivelul necesar de încredere", a spus el.
"De exemplu, ne-ar plăcea să vedem câteva procese încheiate cu o condamnare. De exemplu. Ar fi un semn pozitiv. Ar da încredere. Am sugerat de asemenea ideea ca poliţişti francezi să poată fi desfăşuraţi la serviciul de poliţie de frontieră în acelaşi timp cu poliţiştii români. Lucru pe care, de altfel, Guvernul român l-a acceptat. 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.