Trafic rutier în condiţii de iarnă pe drumurile din Maramures

Trafic rutier în condiţii de iarnă   pe drumurile din Maramures

 Vremea a fost rece pentru această perioadă în Maramureş.Cerul a fost mai mult noros ziua, când izolat a nins, şi variabil noaptea. Cantitatea maximă de precipitaţii rezultată în urma precipitaţiilor a fost de 0,2 l/mp, la Moisei. Vântul a suflat slab, la moderat.Temperaturile maxime au fost cuprinse între 3 grade Celsius şi 7 grade Celsius. Pe arii extinse, în prima parte a zilei a fost semnalată ceaţa. Stratul de zăpadă măsura, aseară, până la 44 cm, la Iezer. Circulaţia rutieră se desfăşoară pe toate sectoarele de drumuri publice în condiţii de iarnă.
                         Conducătorii care se deplasează pe sectoarele de drumuri naţionale întâlnesc zăpadă frământată cu grosimea de până la 1 cm pe carosabilul DN18, în Pasul Prislop, (între km 156 şi km 180). Celelalte sectoare de drumuri naţionale prezintă carosabilul umed pe DN 18 la Petrova, Vişeu de Sus şi Borşa; parţial umed în Pasul Gutâi; pe DN19, la Sighetu Marmaţiei şi pe DN17C, la Vişeu de Sus şi Dealul Ştefăniţei; uscat pe DN1C şi E58, respectiv pe DN18, la Sighetu Marmaţiei. Cerul  este acoperit, la această oră, pe majoritatea sectoarelor de drumuri naţionale. La borşa şi Copalnic cerul este senin. Vântul suflă slab. Vizibilitatea este bună în trafic. Angajaţii societăţilor care asigură şi întreţin, pe timp de iarnă, sectoarele de drumuri naţionale au acţionat cu patru utilaje şi au împrăştiat 17 tone de material antiderapant pentru a preveni şi combate formarea poleiului.
                        Temperaturile scăzute şi curenţii de aer rece au contribuit la formarea poleiului pe DJ184 şi DJ109F. Angajaţii societăţii care asigură şi întreţin viabilitatea au răspândit 10 tone de material antiderapant. Cele trei drumuri judeţene au carosabilul curat, dar umed. Pe acostamentul drumurilor există zăpadă.                       
                        Nu au fost semnalate precipitaţii pe celelalte sectoare de drumuri judeţene.  S-a acţionat cu cinci utilaje şi au fost utilizate 48 tone de material antiderapant prevenirea şi combaterea poeliului. Toate sectoare de drumuri judeţene aflate în administrarea societăţii de drumuri şi poduri au carosabilul curat şi  uscat. 
                       Rămân închise pe perioada de  iarnă, drumul judeţean 109F, pe relaţia Cavnic-Strâmbu Băiuţ şi tronsonul drumului judeţean 183, pe relaţia Izvoare-legătura cu DN18, în Pasul Gutâi.                  
             
                    Valori ale temperaturilor aerului pe parcursul nopţii: -13 grade Celsius la Borşa; -7 Iezer; -6 grade Celsius la Vişeu de Sus; -4 grade Celsius la Petrova, Leordina, Copalnic şi Târgu Lăpuş; -3 grade Celsius la Sighetu Marmaţiei, Cavnic, Fereşti, Bogdan Vodă, Dragomireşti; -2 grade Celsius în Pasul Gutâi, Ocna Şugatag, Călineşti, Bârsana, Văleni şi Copalnic; -1 grad Celsius în Baia Mare, Săpânţa, Seini şi Ardusat.
                    Meteorologii anunţă că vremea se va încălzi astăzi faţă de intervalul precedent.Cerul va fi variabil. Pe arii restrânse vor cădea, în timpul zilei, precipitaţii mixte, dar reduse cantitativ. Vântul va sufla în general slab, la moderat.Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 5 grade Celsius  şi  10 grade Celsius, iar cele minime între -3 grade Celsius şi 1 grad Celsius. Izolat se va semnala ceaţa. Termometrele indică acum: -7 grade Celsius la Borşa; -6 grade Celsius la Iezer şi Târgu Lăpuş; -5 grade Celsius la Copalnic; -3 grade Celsius la Cavnic şi Leordina; -2 grade Celsius la Ocna Şugatag, Pasul Gutâi,  la Fereşti, Petrova şi Dragomireşti; -1 grad Celsius la Sighetu Marmaţiei, Vişeu de Sus, Călineşti, Văleni, Bârsana, Săpânţa; 0 grade Celsius în Baia Mare, Ardusat şi Seini. Indicele de răcire are valoare de -12 unităţi la Iezer.
                  Cursa aeriană de pasageri a decolat, în această dimineaţă, de pe Aeroportul Internaţional Baia Mare, fără întârziere. Angajaţii aeroportului nu au efectuat lucrări de degivrare (dezgheţare) a aparatului de zbor. Pista este curată şi uscată.  Temperatura aerului indică valoarea de 0 grade Celsius.          
                                      Nivelurile şi cursurile de apă din judeţ au fost uşor variabile, cu tendinţe de scădere. Gheaţa este prezentă pe malurile râurilor Tisa, Vişeu, Vaser Cisla,  Ruscova, Iza, Someş, Sălaj, Lăpuş, Cavnic şi Firiza. Se menţin podurile de gheaţă formate pe cursurile râurilor Iza (două poduri de gheaţă), Suciu şi Botiza. Apa râurilor curge pe sub  podurile de gheaţă. Nu sunt semnalate pericole de inundaţii sau gospodării, respectiv obiective sociale şi economice care să poată fi afectate din cauza podurilor de gheaţă sau a sloiurilor care curg pe râuri. Un pod de gheaţă întrerupt este format pe râul Firiza. Poduri de gheaţă cu ochiuri există pe râurile  Mara,   Baicu şi Cavnic. Exploatarea acumulării Strâmtori-Firiza se realizează în condiţii de siguranţă. Coeficientul de umplere al lacului este de 79%. Hidrologii apreciază că, în următoarele 24 de ore, nivelurile şi debitele cursurilor de apă vor rămâne uşor  variabile.  Stratul de zăpadă existent măsoară:  74 cm la Cavnic; 46 cm în Baia Borşa şi Luhei; 44 cm la Iezer; 43 cm pe Valea Vaserului; 40 cm la Firiza; 32 cm la Ruscova; 30 cm la Săcel şi Mara; 28 cm  în Leordina; 28 cm în  Valea Vişeului şi Poiana Borşa; 25 cm la Târgu Lăpuş şi Moisei; 19 cm la Botiza şi la Şieu; 17 cm  la Vadu Izei şi Ocna Şugatag; 16 cm la Suciu de Jos şi Dragomireşti; 12 cm la Răzoare şi la Bistra; 8 cm la Copalnic; 4 cm la  Strâmtura şi Lăpuşel; 3 cm la Sălsig şi 1 cm la Cicârlău.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.