Traditii de Rusalii in Maramures

Traditii de  Rusalii in Maramures

Atat crestinii ortodocsi cat si cei catolici sarbatoresc, maine, 12 iuniei, la 50 de zile dupa Pasti, Pogorarea Duhului Sfant sau Rusaliile, unul dintre praznicele imparatesti, zi in care a fost alcatuita prima comunitate crestina. Aceasta zi este socotita si sarbatoarea intemeierii Bisericii crestine de astazi, pentru ca atunci s-au convertit la crestinism aproximativ 3.000 de oameni.Sfanta traditie spune ca la 50 de zile dupa Pasti, Duhul Sfant a coborat asupra apostolilor sub forma unor limbi de foc si i-a umplut de darurile sale, acestia capatand marea putere de a vorbi in limbi straine, necunoscute de ei pana atunci, putand, astfel, sa propovaduiasca noua religie la toate neamurile. Ca toate celelalte sarbatori crestine, si Rusaliile cunosc influente ale sarbatorilor pagane. 
 Aceasta sarbatoare mai este supranumita si ”mosii de vara”. Romanii au de-a lungul unui ann nu mai putin de 18 sarbatori ale mosilor, care simbolizeaza stramosii neamului, mortii in general, dar cea mai importanta e cea din ajunul Rusaliilor. Acum e obiceiul sa se tina si targuri mari, unde oamenii gasesc cele necesare pomenilor, dar si prilej de veselie. In felul acesta, vag increstinat, supravietuieste un cult precrestin al stramosilor, marcat de atitudinea specifica a geto-dacilor de a raspunde mortii cu ras si bucurie. Crestinii vechi credeau ca sufletele mortilor, ale mosilor, dupa ce parasesc mormintele in Joia Mare (cea de dinaintea Pastilor), se preumbla printre cei vii, inapoindu-se la locul lor fie in ajunul Rusaliilor, fie la Rusitori (sarbatoare a «despartirii de morti», tinuta la 7 sau 9 zile dupa Rusalii). Pomenile au rolul de a-i face pe morti sa plece imbunati la ale lor.

 Numele acestei sarbatori sta in legatura si cu vechea sarbatoare romana Rosalia, cand se puneau trandafiri pe morminte, peste care s-au adaugat fel de fel de alte traditii. Una din acestea este a Rusalcelor, traditie de origine slava, legata de un fel de zane ale apelor, asemanatoare sirenelor, dar si o umbra de crestinism popular, rusaliile fiind fiicele lui "Rusalim imparat", personificare a Ierusalimului biblic. Rusaliile, considerate indeobste totuna cu ielele, sunt zane rele, care-i pocesc pe oameni sau le iau mintile. Pentru a se feri de ele, oamenii trebuie sa poarte asupra lor frunze de pelin, iar daca le intalnesc, sa nu le vorbeasca.
 La sate se pastreaza traditia ca in aceasta zi sa se duca la biserica pentru sfintire crengi de tei si nuc, acestea simbolizand limbile de foc ale puterii Sfantului Duh, care s-a pogorat peste Sfintii Apostoli. Aceste crengute se agata apoi la strasina caselor sau la icoane. Se spune ca acestea te vor apara de cele rele si, in plus, se mai spune ca acestea ar capata puteri miraculoase pentru vindecarea celor care sufera de surzenie. In zona Maramuresului, casele, portile curtii, dar si ale acareturilor, se impodobesc cu crengi de tei. In ziua de Rusalii, doua fete fecioare impletesc cununi de grau care vor impodobi praporii din biserica. Preotii ies apoi in camp si sfintesc tarina, ca sa nu bata grindina. Fire de grau din holda sfintita se iau acasa, ca sa apere gospodaria de fulgere si grindina.
 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.