Tot mai puțini sigheteni își permit să construiască o casă

Tot mai puțini sigheteni își permit să construiască o casă

 Tot mai putini sigheteni isi permit in coditiile actuale de criza si de austeritate din Romania sa isi construiasca o casa.  Noi am incercat sa vedem care sunt demersurile care trebuie facute si cat costa terenul, proiectantul, taxele catre stat si nu in ultimul rand, materialele de constructie. Suma este  exorbitanta in comparatie cu salariile sighetenilor.
Statisticile existente la nivelul Sighetului nu sunt deloc imbucuratoare. Potrivit declaratiilor purtatorului de cuvant al Primariei Sighet, Pralea Spiridon, in primele 5 luni ale anului in curs au fost emise de la Biroul de Urbanism doar 46 de certificate de urbanism pentru constructia de imobile. Potrivit declaratiilor interlocutorului nostru se observa o scadere fata de anii precedenti, in conditiile in care, in anul 2009 s-au emis 126 de certificate de urbanism, iar in anul 2010, 123.Si nu ar trebui sa ne mire faptul ca sighetenii nu isi permit sa construiasca. Vasile Hodor Directorul unei Agentii Imobiliare din Sighetu Marmatiei ne-a declarat ca preturile variaza in functie de locatie si de suprafata. Preturile pornesc de la 6-10 euro pe mp in zonele limitorfe ale Sighetului si ajung la pretul de 40-50 de euro pe mp in zona centrala a Sighetului.  Practic insa, preturile pubicate in ziare, la capitolul imobiliare, ajug si la suma de 100 euro mp. Investitia e abia la inceput, deoarece mergand mai departe cu demersurile noastre am luat legatura cu un proiectant. Pentru un proiect de casa veti fi nevoiti sa scoateti din buzunar intre 500 si 1.500 de euro, in functie de suprafata construibila. Insa, cum birocratia este in floare  in Romania trebuie obtinute  o multime de avize si aprobari care va vor goli la propriu buzunarele. Banii pe care trebuie sa ii platiti statului, se invart in jurul  sumei de 3.000-3.500 RON.Punem la socoteala si materialele de constructii:  un sac de ciment  de 40kg -20lei, un sac de var de 25 kg  se poate cumpara cu 12 lei, fierul  beton striat pc52 – 2.80lei/kg.  Mana de lucru este foarte scumpa, doar un salahor se plateste pe zi cu 100 lei, iar un mester cere pentru o zi de lucru si 250 de lei.
Asadar, putem preciza ca este aproape imposibil ca un cuplu tanar sa isi construiasca o casa , fara ajutor din partea parintilor sau fara imprumuturi bancare.
 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.