VIDEO | Tot mai multe cazuri de violență în familie în Maramureș

Inspectoratul de Poliție al Județului Maramureș, prin Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității, derulează  campania de prevenire și combatere a violenței în familie, ”E căminul nostru, nu un ring de box”. În primele 7 luni ale acestui an  în Maramureș s-au înregistrat 317 cazuri de violență în familie, cu 60 de cazuri mai multe față de aceeași perioadă a anului trecut.

Numărul cazurilor de violență în familie a început să crească în luna mai, când s-au înregistrat 45 de cazuri, ajungându-se în luna iulie la 73 de cazuri, cu 35 mai multe față de luna iulie a anului trecut. Astfel, în luna iulie s-au înregistrat, în medie, cel puțin 2 cazuri pe zi, în timp ce în lunile precedente tendința a fost, în medie, de un caz pe zi.  Cele mai multe cazuri de violență în familie au fost sesizate în mediul urban, acestea având loc de obicei în intimitatea căminului.

”În ceea ce privește reprezentarea geografică a situațiilor de violență în familie, cele mai multe cazuri se înregistrează în municipiul Baia Mare, o explicație este și numărul mare de locuitori,  precum și în zonele Sighet și Codru. Pentru a veni în sprijinul victimelor, polițiștii care au intervenit la cazurile sesizate, au emis 123 de ordine de protecție provizorii, majoritatea, 96%, la solicitarea victimei, iar mai bine de jumătate dintre acestea au fost transformate de instanță în ordine de protecție. Județul Maramureș se situează nu chiar printre primele 10 județe cu cele mai multe sesizări, totuși în partea superioară a clasamentului. O cauză a creșterii numărului sesizărilor violenței în familie este perioada pe care o traversăm din cauza problemelor pe care le aduce pandemia cu care ne confruntăm, probleme atât de ordin personal cât și de ordin economic și social. Pe lângă faptul că oamenii au fost constrânși să petreacă mai mult timp împreună, fapt ce pe unele cupluri le-a apropiat, iar pe altele le-a dezbinat, vin și problemele de ordin financiar, pierderea unor locuri de muncă, câștiguri mai mici, consumul de alcool” a precizat Inspectoratul de Poliție al Județului Maramureș.

Victimele violenței în familie pot solicita sprijin prin apelul unic de urgență atunci când viața și integritatea lor fizică este pusă în pericol. Pot depune o plângere la poliție și ulterior, dacă în momentul abuzului nu au avut curajul să o facă.

De asemenea se pot adresa Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului, care le poate pune la dispoziție locuințe protejate, consiliere psihologică și vocațională și Centrului Social Tranzit destinat victimelor violenței domestice care la rândul lor oferă victimelor locuințe protejate, consiliere psihologică, vocațională și juridică.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.