Tinerii sigheteni nu susțin ideea dublării filmelor străine în limba română

Tinerii sigheteni nu susțin ideea dublării filmelor străine în limba română

Deputatul Victor Socaciu a depus in cursul saptamanii trecute la Camera Deputatilor o initiativa de modificare a Legii audiovizualului. Acest proiect prevede obligativitatea dublarii filmelor straine in limba romana, convins ca limba noastra s-a umplut de expresii americane si trebuie protejata
Potrivit proiectului operele cinematografice in limbi straine vor fi traduse in limba romana, traducerea fiind asigurata prin procedeul dublajului, iar CNA va urmari respectarea si aplicarea acestei prevederi. Initiatorul, Victor Socaciu sustine, in expunerea de motive, ca prin promovarea acestei propuneri urmareste in special "protejarea identitatii nationale". Acesta este de parere ca folosirea subtitrarii introduce cuvinte noi, care ulterior vor fi asimilate de populatie. Aceste cuvinte vor fi folosite din ce in ce mai des in limbaj si ajung sa fie considerate ca termeni obisnuiti, determinand astfel deteriorarea limbii si  pierderea indentitatii natioanle.
 In plus, cantaretul si parlamentarul Socaciu, mai considera  ca  prin dublare, mesajul filmului este mai usor receptat de catre public.
Publicul sighetean se imparte in doua tabere cand vine vorba de a sustine aceasta initiativa legislativa. Cei care sunt in unanimitate de acord cu modificarea legii audiovizualului, sunt pensionarii. 
 Tinerii intervievati de noi sutin ca dublarea filmelor straine  in limba romana, va avea un efect negative mai ales asupra copiilor, pentru ca va duce, incet, dar sigur catre analfabetizare, eliminandu-se astfel orice interes pentru limbile de circulatie internationala. 
Initiativa legislativa a fost depusa la Camera Deputatilor, fiind solicitate avizul Consiliului Legislativ si punctul de vedere al Guvernului, daca va primi  insa unda verde in cel mai scurt timp pe marile si micile ecrane vom urmarii celebrele replici, taduse in limba romana.
 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.