Sute de oameni au celebrat Tânjaua de la Hoteni

Sute de oameni au celebrat Tânjaua de la Hoteni

Ieri, 8 mai, Primaria Ocna Sugatag a organizat Tânjaua de la Hoteni, eveniment ce marcheaza un obicei transmis  de peste veacuri , până în zilele noastre, fiind  sărbătorit primul om care a ieșit la arat. În acest an, sărbătoritul a fost un tânăr de 38 de an, Ioan Pop.
Evenimentul ajuns in acest an la a 43-a ediţie, a reunit în decorul natural al Văii Dărasca câteva sute  de oameni veniţi din localităţile din jurul comunei, din judeţ precum şi din toată ţară şi din străinătate.
 Adunaţi la casa sărbătoritului, sătenii au asistat la aşezarea gospodarului principal pe tileguţă şi la pornirea alaiului. De la casa tânărului Ioan Pop s-a plecat la ogorul întâi arat, care s-a înconjurat de trei ori, în sensul de rotire al Soarelui. La finele ritualului in Valea Dărasca,  a avut loc actul ceremonial, cel al spălării şi purificării sărbătoritului.
In acest an sarbatoritul este tanarul Ioan Pop  in varsta de 38 ani.  Acesta a declarat ca este o mandrie pentru el faptul ca a fost desemnat cel mai harnic om din sat si se va stradui sa-si pastreze titulatura si in anul urmator.
Din pacate in acest an, Tanjaua a coincis cu alegerile  partiale din Baia Mare motiv pentru care oficialitatile nu au putut da curs invitatiei. La eveniment au participat dintre personalitatile invitate, doar Stefan Maris, directorul Centrului de Creatie Maramures si deputatul Doru Braşoan Lese.
Sarbatoarea a fost intregita de programul artistic al celor 18 ansambluri si artisti populari ajunsi la Hoteni din toate colturile Maramuresului si de serbarea campeneasca de la care nu puteau sa lipseasca berea, traditionalii mici si carnaciori.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.