STUDIU: Care e sportul olimpic favorit al românilor

STUDIU: Care e sportul olimpic favorit al românilor

O cercetare cantitativă realizată de compania de cercetare de piaţă Ipsos România în parteneriat cu COSR arată că unul din doi români (mai exact 56%) îşi doreşte să asiste din tribune la competiţia de gimnastică artistică la Jocurile Olimpice Tokyo 2020.
 ”În urma unui studiu al companiei Ipsos, desfăşurat online în perioada 27 februarie-8 martie 2017, pe un eşantion reprezentativ urban de 1501 persoane, la întrebarea – ”dacă în 2020 aţi putea merge la Jocurile Olimpice de vară care vor avea loc la Tokyo, fără să plătiţi nimic, adică sa aveti asigurate transportul, masa, cazarea, precum şi biletul de intrare la competiţii, la ce sporturi aţi dori să primiţi bilete ? Puteţi alege maxim trei sporturi.”, 56% dintre români au ales gimnastica, 32% atletismul, 27% tenisul, 18% scrima, iar 15% handbalul şi fotbalul. În mare măsură, cei care ar fi dorit să meargă la scrimă au fost tineri între 18 şi 24 de ani, iar persoanele chestionate care şi-au manifestat dorinţa să meargă la celelalte sporturi aminitite mai sus aveau vârste între 35 şi 45 ani” observă Alina Stepan, Managing Director Ipsos South-East Europe.
”Gimnastica românească, o adevărată mitologie începută cu Nadia Comăneci, este sportul olimpic care a adus României cel mai mare număr de medalii (71). Atletismul („regina sporturilor”), disciplina olimpică pe care românii şi-ar dori să o urmărească din tribune la Tokyo, adaugă şi el 32 de medalii pentru Romania la Jocurile Olimpice. La tenis de câmp, ne bucurăm că amintirea lui Ilie Năstase şi Ion Ţiriac şi, mai recent, noua generaţie de jucători de tenis români, care au adus de la Rio o medalie de argint, aşează acest sport în Top 5.
Conform studiului Ipsos, a cărui marjă de eroare este de ± 2.5%, scrima este cel mai relevant sport pentru cei mai tineri (18-24 ani), asta şi pentru că performanţele notabile ale României la această disciplină s-au întâmplat în ultimii 20 de ani. Handbalul a reuşit să adune doar patru medalii la Jocurile Olimpice (argint şi bronz), dar este posibil să se suprapună, în percepţia românilor din mediul urban peste amintirea titlurilor mondiale obţinute de România. Pe de altă parte, spre deosebire de alte sporturi, românii pot vedea constant handbal de cel mai înalt nivel în arenele din România. Fotbalul este perceput de români ca sport olimpic într-o mult mai mică măsură, deoarece nu a avut realizări notabile în istoria Jocurilor Olimpice.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.