SPORT: Kickboxingul, între artă şi disciplină

SPORT: Kickboxingul, între artă şi disciplină

În spatele fiecărui luptător adevărat de kickboxing se află multă muncă, dăruire, disciplină și o călăuză, adică un maestru. Sporturile de contact sunt un bun prilej pentru depășirea propriilor limite, de modelare a personalității. Kickboxingul creează luptători, oameni puternici atât în ring, cât și în viața de zi cu zi, consideră specialiștii acestui sport.
„ Pentru mine, kickboxingul înseamnă un stil de viață, pentru fiecare om în parte reprezintă ceva, dar pentru mine e un lucru special. Acest sport mi-a schimbat modul de a gândi și modul în care percep viața, bineînțeles”, a declarat antrenorul de kickboxing Iosif Csizmadia.
Kickboxingul creează un set de valori și modelază caracterul, e de părere antrenorul.
„ Nu cred că există o definiție concretă a unui luptător, după părerea mea orice copil, orice om ar putea să devină un luptător adevărat, nu neapărat în ring, pentru că lupta nu se referă doar la cea din sală și ring. Adevărata luptă o dăm cu viața, în momentul în care apar greutăți. Absolut tot ce se face în sală și în competiții, acolo un om își arată adevăratele calități, cam cât poate să ducă în timpul unei lupte și cât de mult poate să reziste în momentul acela, și în timp, bineînțeles. Asta definește calitățile unui om care ajunge un luptător, și cu viața până la urmă”, e de părere Iosif Csizmadia.
Când vine vorba de kickboxing, disciplina este cuvântul cheie.
„Disciplina este un lucru sacru în sportul acesta, pentru că, dacă nu ar exista disciplina deviațiile ar fi un pic mai dure, mai ales în afara sălii, de asta este nevoie 100% de disciplină, și majoritatea pot fi disciplinați într-un fel sau altul.” a explicat maestrul de kickboxing, Iosif Csizmadia.
Contrar unor presupuneri, kickboxingul nu înseamnă violență.
„Un om normal dacă se întâlnește cu cineva din oricare altă formă de sport, fotbalist sau orice altceva, cred că are șansede 10 ori mai mari să fie lovit, decât de un luptător de arte marțiale. Care în primul rând, are respect față de maestrul lui, respect față de ceea ce face. El dacă face un pas înapoi, o face într-un mod conștient cu siguranță, pentru că disciplina a avut efect asupra lui.” a relatat antrenorul de kickboxing Iosif Csizmadia.
Sportul, în special cel de contact, este benefic și pentru copii.
„ Noi practicăm kickboxing toată familia, înclusiv cei doi copii ai mei, respectiv Eduard și Partic. Eduard este multiplu campion european, național și vicecampion mondial de câțiva ani de zile, până în prezent. Cel mic este vicecampion european și național, și are doar 7 anișori. În primul rând: pentru disciplină, caracter, performanță, pe care ei momentan nu o înțeleg, dar în momentul în care ei sunt formați de copii mici să muncească și să își întreacă limitele, să accepte orice provocare, atât în performanță cât și în săli, pentru că antrenamentele sunt dificile mai ales când vorbim de perfecțiune.”a declarat Iosif Csizmadia.
Kickboxingul este un sport, pe care îl poate practica oricine, indiferent de vărstă.
 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.