SPECIAL: Ansamblul Transilvania, alături de românii din Israel

SPECIAL: Ansamblul Transilvania, alături de românii din Israel

 Românii stabiliți în Israel au retrăit momente emoționante alături de Ansamblul Folcloric Național Transilvania care, săptămâna trecută, a fost în turneu în Țara Sfântă pentru a marca, alături de televiziunea națională, anul Centenarului Marii Uniri. Zeci de oameni au dansat pe ritmuri de muzică populară.

Anul Centenarului Marii Uniri a fost marcat de Ansamblul Folcloric Național Transilvania și printr-un turneu în Israel, desfășurat sub genericul Caravana România-Israel. În cadrul turneului, Ansamblul Transilvania a susținut două spectacole transmise de televiziunea națională, în cadrul emisiunii ”Cântec și poveste – ediție specială”, desfășurate în două orașe din Țara Sfântă, unde sunt comunități semnificative de români. 
”Primul este Zichron Yaakov, un oraș înființat chiar de către evrei sioniști români plecați din zona Galațiului unde locuiesc și mulți emigranți din România și copii ai lor care știu România din povești ale părinților, bunicilor și știu să se exprime și în limba română. Al doilea oraș a fost Haifa, un oraș în care de asemenea trăiește o mare comunitate de evrei emigranți din România, evrei români. Pentru noi a fost o experiență deosebită, o trăire profundă pentru că a fost pentru prima dată când Ansamblul Folcloric Național Transilvania, în cei 59 de ani de activitate, a fost într-un turneu în Israel, un turneu binecuvântat, fără nicio problemă. Pentru noi a fost o mare realizare pentru că la spectacolele noastre au participat oameni de acolo pe fețele cărora s-a putut citi bucuria, emoția transmisă de către muzica, dansurile și costumele noastre și faptul că într-o țară atât de importantă și care și-a lăsat amprenta asupra civilizației omenirii, România este foarte apreciată și Maramureșul, de asemenea”, declară managerul Ansamblului Folcloric Național Transilvania, Iuliana Dăncuș. 
Spectacolul din Haifa a avut loc în fața primăriei orașului, în parcul Memoriei, loc închinat celor care s-au luptat pentru libertatea Israelului. 
”În acest parc se desfășoară pe an un singur eveniment. A fost pentru prima dată când s-a acceptat să se danseze acolo pentru că autoritățile locale au înțeles relațiile apropiate și sprijinul poporului român pentru poporul israelian”, mai arată Iuliana Dăncuș.
Caravana TVR și Ansamblul Folcloric Național Transilvania vor ajunge, în luna decembrie, în Florența, tot pentru a marca anul Centenarului Marii Uniri. Evenimentul va fi suportat din punct de vedere financiar de o asociație de români din Italia. 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.