Simpozion ”Iuliu Maniu și Maramureșul” la Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței din Sighetu Marmației

Printr-un proiect realizat cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Maramureș, vineri, 17 februarie, începând cu ora 11.00, va avea loc Simpozionul ”Iuliu Maniu și Maramureșul” în sala de conferințe a Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței din Sighetu Marmației.

Acest eveniment are loc la inițiativa academicianului Emil Burzo, președinte de onoare al Academiei Române filiala Cluj, în organizarea Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței, Asociația de Turism, Consultanță și Implementarea Proiectelor Europene, Inspectoratul Școlar Județean Maramureș, Consiliului Județean Maramureș și Gazeta de Maramureș, prilejuit de împlinirea a 150 de ani de la nașterea lui Iuliu Maniu și 70 de ani de la moartea marelui om politic.

Vor prezenta lucrări științifice:

  • Ana Blandiana – membru corespondent al Academiei Române, „Meditație despre Iuliu Maniu (sau despre morală în politică);
  • Acad. Emil Burzo, președinte de onoare al Academiei Române filiala Cluj – „Iuliu Maniu – file de istorie”;
  • Prof. univ. dr. Vasile Pușcaș – membru corespondent al Academiei Române – „Iuliu Maniu și Mișcarea Memorandistă”;
  • Dr. Andrea Dobeș, cercetător -„Ultimii ani din viața lui Iuliu Maniu”
  • prof. Marius Voinaghi – „Generația Unirii, victimă a regimului comunist”.

De asemenea, vor lua cuvântul reprezentanții instituțiilor care organizează evenimentul. Invitații speciali ai simpozionului sunt elevii pasionați de istorie din cadrul Centrului Județean de Excelență Maramureș.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.