La invitația parlamentarului Lars Zimmer adresată conducerii Consiliului Județean Maramureș o delegație a făcut o vizită în landul Saxonia-Anhalt din Germania. Din această delegație a făcut parte și Romeo Dobocan, directorul executiv ADIGIDM Maramureș, care a avut ocazia de a vedea soluțiile de gestionare și eliminare a deșeurilor din acest land.
”Gestionarea deșeurilor este o problemă în întreaga lume. Nu există o rețetă universală, ci abordări locale care pornesc de la principiul de bază: separarea la sursă a deșeurilor.
Principiul de bază al colectării în această regiune este că niciun deșeu nu se ridică dacă nu este sortat de cetățean. Colectarea reciclabilelor se face, în cea mai mare parte, la saci transparenți. Tocmai pentru a fi ușor observată conformitatea sortării. Dacă se constată cea mai mică lipsă de conformitate, deșeul reciclabil nu este colectat.
Deșeul rezidual se ridică de 2 ori/lună, în limita unei pubele de 120 de litri/ridicare. Orice deșeu rezidual în plus peste acest volum se plătește. Taxa anuală, pentru numărul standard de colectări, este între 60 și 80 de euro/persoană. Nivelul îl stabilește autoritatea locală. Deșeurile voluminoase, verzi, periculoase sau electrice se duc separat, de către fiecare utilizator, la centrele de colectare prin aport voluntar.
Biodeșeul se ridică separat, la aceeași frecvență și volum cu deșeul rezidual. Costul este inclus în taxa anuală. Biodeșeul se compostează și devine compost, care este valorificat. Deșeul rezidual se trimite, în totalitate, la ars. În acest land există cea mai mare stație de ars deșeurile din Europa” a declarat Romeo Dobocan.
Lasa un raspuns