Sighetu Marmației are un altfel de brad

Sighetu Marmației are brad. Opțiunea municipalității însă, care a ales pentru acest an un brad metalic, a iscat multe comentarii. Pe principiul că e varianta ecologică a pomului de iarnă, edilul local face apel la localnici pentru înțelegere și mai mult respect față de pădure.

Municipalitatea sigheteană a optat în acest an pentru un brad metalic care să fie instalat în Parcul Central, ca principal ornament al sărbătorilor de iarnă. Opțiunea e bazată pe principii ecologice, spune edilul local, Horia Scubli.

”Bradul a fost achiziționat ca urmare a angajamentului Primăriei Sighet, ca alături de mai toate primăriile din Europa, să ne raliem și noi luptei împotriva tăierii pădurilor. În România, toate municipalitățile încearcă să pună un brad artificial, în acest fel scade presiunea pe pădure. Te duci, tai un brad falnic de 20 de metri, pe care îl ții două- trei săptămâni, după care se aruncă undeva, se abandonează, vă dați seama câte zeci de mii de brazi se taie astfel, cât de multe hectare se despăduresc pentru un mic moftuleț de-al nostru”, spune primarul Horia Scubli.

În mare parte sighetenii contestă opțiunea administrației publice locale de a monta un brad artificial în centrul orașului și mai exact un schelet metalic cu o stea în frunte. Modele identice se regăsesc însă și în mari orașe europene, pe principiul alegerii unei opțiuni mai ecologice. Sighetenii sunt de părere însă că nu s-a păstrat spiritul Crăciunului prin această opțiune, iar pentru alții, pomul de iarnă e aproape invizibil pe timp de zi.

”Vroiam și noi un brad natural, să miroase a rășină, a pădure, că așa e datina străbună, dar asta e”, spune un cetățean.

Administrația publică locală justifică această opțiune prin încercarea de a utiliza produse mai ecologice, care să nu mai pună atâta presiune pe pădure, iar cei care aduc comentarii negative dau dovadă de lipsă de respect față de mediul înconjurător, e de părere edilul local.

”Noi le explicăm oamenilor că poate ziua nu e așa de frumos ca un brad natural, dar e foarte frumos noaptea, e luminos și uniform. Dar încercăm și noi să ne alăturăm celor care lupă pentru păstrarea pădurilor și dacă cârcotim și nu o să înțelegem asta, o să fie foarte urât, vom da dovadă e lipsă de cultură și civilizație”, e de părere edilul local.

Comentariile curg gârla pe acest subiect și pe media online. Unul dintre ele propun varianta plantării unui brad, care să fie împodobit în viitor, an de an.

”Acest brad este închiriat pănă în mijlocul lunii ianuarie de primărie și este asigurat. Soluția ar fi să planteze un brad de 20 m cu vreo 2- 3 mc de lut și rădăcini. Să avem un brad viu bun de ornat annual”, scrie un cetățean .

În zona bradului a fost instalată și o scenă unde vor avea loc concerte de sărbători cu participarea școlilor și a instituțiilor de cultură din oraș.

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.