Sighetenii își fac cumpărăturile din Ucraina

Sighetenii își fac cumpărăturile din Ucraina

Ceea ce se întâmpla acum câţiva ani cu maghiarii, imediat după intrarea în Uniunea Europeană, se întâmplă de ceva vreme cu mulţi dintre locuitorii Maramureşului Istoric. Majorarea preţurilor la toate produsele, începând de la alimente şi până la îmbrăcăminte sau carburanţi, i-a determinat pe mulţi sigheteni să stea ore în şir la coadă pentru a mearge la cumpărături în Ucraina.  
Intrarea în Uniunea Europeană i-a determinat pe mulţi locuitori ai Maramureşului Istoric să îşi achiziţioneze cele necesare din Ucraina, unde preţurile la unele produse sunt şi cu 50% mai mici. În general, sighetenii merg o data sau cel mult de două ori pe lună la cumpărături, dar sunt şi persoane pentru care un drum în Ucraina înseamnă o sursă de venit. Această bişniţă sau mic trafic, cum este numit, se pare că rentează din ce în ce mai mult. Acum în prag de sărbători sighetenii spun că preferă să stea câte 4 ore la vamă decât să îşi facă cumpărăturile de Paşti din ţară. 
Sighetenii spun că cel puţin deocamdată cumpărăturile făcute în ţara vecină reprezintă o alternativă bună şi ieftină, însă nu pentru multă vreme. Dornici de câştiguri mai mari, comercianţii ucraineni, profitând de fluxul mare de cumpărători au început să cresca uşor preţurile.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.