SIGHET: Râul Iza a fost sfinţit astăzi de Bobotează

SIGHET: Râul Iza a fost sfinţit astăzi de Bobotează

 În fiecare an, pe 6 ianuarie se sărbătoreşte Botezul Domnului sau Boboteaza. În această zi, preoţii sfinţesc apele. Boboteaza, împreună cu ziua Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul, marchează sfârşitul sărbătorilor de iarnă. Şi râul Iza a fost astăzi sfinţit şi purificat de spiritele rele. 

Astăzi de Bobotează în Sighet şi împrejurimi se face  Sfinţirea cea Mare a apei. Preotul împreună cu cre­dincioşii, se roagă lui Dumnezeu să trimită pe Duhul Său Cel Sfânt şi să sfinţească apa, precum a sfinţit apa Iordanului în ziua când s-a botezat Domnul Nostru Iisus Hristos. 
De 15 ani încoace în fiecare an de Bobotează preotul Ioan Paul Tomoiagă împreuna cu preotul Mihai Oprişan sfinţesc râul Iza pentru  a purifica  apele de spiritele rele.
Din această agheasmă, credincioşii iau putin si duc  la casele lor. O folosesc pentru a stro­pi casele şi vitele, păstrând restul în sticle, pentru leac. Zeci de sigheteni şi-au adus recipiente în care să-şi depoziteze apa făcătoare de minuni. Cateva interlocutoare ne-au declarat că au apă sfinţită şi de acum 20 de ani iar puterea tămaduitoare le ajută să treca peste momentele grele.
 O echipa de jandarmi au supravegheat buna desfasurare a slujbei de sfinţire a râului Iza care se desfăşoară an de an în Ziua de Bobotează.  Din fericire însă în acest an oamenii au fost ceva mai disciplinaţii nu s-au îngesuit la aghiazmă, au înţeles că este suficientă, pentru toată lumea.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.