Sarbatoarea Craciunului pe rit vechi incepe in aceasta aseara

Sarbatoarea Craciunului pe rit vechi  incepe in aceasta aseara

 Pentru cei care respecta calendarul iulian, astazi este o zi cu totul speciala. Astfel si cei peste 30.000 de ucraineni din Maramures sarbatoresc nasterea Mantuitorului. 

Sarbatoarea Craciunului pe rit vechi  incepe in aceasta aseara. Ajunul Nasterii Domnului este intampinat cu douasprezece feluri de mancare de post, care este consumata in seara zilei de 6 ianuarie. Localnicii vorbesc despre datinile care se tin cu sfintenie precum inlantuirea mesei, colindatul sau Jedul, dar amintesc cu nostalgie si de obiceiurile pastrate doar in memoria colectiva. Astazi incepand cu ora 10:00 la biserica ucraineana din Sighetu Marmatiei au inceput sa apara primii credinciosi. Cu multa evlavie si spirit sarbatoresc s-au spovedit, au primit binecuvantarea preotului si s-au asezat in banci nerabdatori s inceapa sfanta liturghie. Iar pentru ca aceasta comunitate este profund integrata in cultura maramuresana si sigheteana, nu puteam lipsi ca televiziune locala de la un asemenea eveniment, asa ca am stat de vorba cu duhovnicul acestei comunitati, parintele Lauruc.
In preajma sarbatorilor, fiecare membru al familiei are rolul sau bine stabilit. Datoria mezinei este sa impodobeasca bradul, sa-si ajute parintii la treburile casnice si, de ce nu, chiar sa gateasca una din specialitatile de post – hrebleanca, pe baza de ciuperci uscate. Gazda casei pregateste bucatele traditionale, dupa ce s-a impodobit bradul. La familiile unde sunt oameni batrani, sub fata de masa se pune fan, e legat de nasterea lui Isus Christos care s-a nascut in iesle, apoi picioarele mesei se leaga cu lanturi ca familia sa ramana unita de-a lungul anului. Nu lipsesc nici superstitiile, de exemplu este indicat sa nu fugaresti gainile ca fugaresti norocul de la casa ta si sa nu te certi cu vecinii. Desi traditiile legate de sfanta sarbatoare a Craciunului nu mai sunt respectate ca altadata, cei peste 30.000 de ucrainieni din Maramures, una dintre cele cele mai mari comunitati din tara, nu renunta la datini, in timp ce in multe sate din Maramures, de Craciun si Anul Nou, doar copiii mai umbla cu colindul.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.