SIGHET: Parohia Ortodoxă Ucraineană din Sighet se pregăteşte de Marele Praznic al Crăciunului

SIGHET: Parohia Ortodoxă Ucraineană din Sighet se pregăteşte de Marele Praznic al Crăciunului

 Parohia Ortodoxă Ucraineană din Sighet se pregăteşte să întâmpine sărbătoarea Craciunului. Craciunul pentru crestinii ortodocsi de rit vechi este sarbatorit pe 7 ianuarie. Calendarul iulian sau pe stil vechi este decalat cu 13 zile fata de calendarul oficial. Biserica Ortodoxa Romana a trecut la noul calendar pe 1 octombrie 1924. 

Creştinii ortodocşi de rit vechi se pregătesc pentru a sărbători pe 7 ianuarie, prima zi de Crăciun, sărbătorile lor de iarnă fiind decalate cu 13 zile în urma refuzului de a trece la Calendarul Gregorian, adoptat de majoritatea creştinilor . Biserica ortodoxă ucraineană cu hramul "Înălţarea Sfintei Cruci” din Sighet  îşi aşteaptă enoriaşii la slujbe speciale de Crăciun şi concerte de colinde susţinute de corul bisericii în acest sfârşit de săptămână.
Părintele paroh Nicolae Lauruc ne-a dezvăluit câteva informaţii despre programul bisericii ucrainene de sărbători: Măine, în ajun de Crăciun este o slujbă mai lungă la orele dimineţii, iar dupa-masă, la orele 18:00 se va oficia privegherea cu litie şi utrenie. În Ziua de Crăciun va fi slujba normală şi vecernia, iar a doua zi, la sfârşitul Liturghiei, corul bisericii va susţine un microrecital de colinde pentru enoriaşi. A treia zi se va oficia pomenirea Sf. Arhidiacon Ştefan
. În România mai multe minorităţi etnice, printre care sârbii, ruşii lipoveni şi ucrainenii au sărbătorile de iarnă conform ritului vechi.  Istoria ortodocşilor pe Stil Vechi începe în 1924 cînd Biserica Ortodoxa Română a introdus calendarul Gregorian, ceea ce a însemnat o actualizare a calendarului cu 13 zile. O parte din credinciosi nu au acceptat actualizarea calendarului, ci s-au grupat în jurul ieromonahului Glicherie Tanase, de la Manastirea Neamt, dînd astfel naştere Bisericii Ortodoxe pe Stil Vechi. Acualmente, sediul acestei Biserici este la Mănăstirea Slătioara, judeţul Suceava. Creştinii ortodocşi de rit vechi sărbătoresc Anul Nou în noaptea dintre 13 şi 14 ianuarie, iar Boboteaza la 19 ianuarie. Biserica Ortodoxă de rit  vechi din România are peste un milion de adepţi şi aproximativ 200 de biserici, schituri şi mănăstiri, majoritatea construite după 1989. 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.