Baia Mare: Consultările pentru întocmirea bugetului pe anul 2012 au generat scandal la Palatul Administrativ

Baia Mare: Consultările pentru întocmirea bugetului pe anul 2012 au generat scandal la Palatul Administrativ

Buget de austeritate drastic pentru primăriile maramureşene în 2012. La Palatul Administrativ au avut loc astăzi consultări privind întocmirea bugetului pentru anul care abia a început. La şedinţă au fost invitaţi să participe şi primarii unităţilor administrativ-teritoriale din judeţ, care după aproximativ o oră de discuţii, au părăsit sala extrem de nemulţumiţi faţă de previziunile economice sumbre anunţate pentru comunităţile pe care le conduc.

Bugetul pe anul 2012 este mai mic faţă de cel din 2011 la sumele de echilibrare, la întreţinerea drumurilor comunale şi judeţene, pentru persoanele cu handicap dar şi la susţinerea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului. "Un buget trebuie să fie întocmit în aşa fel încât să fie flexibil. Dacă noi o să credem că putem determina fiecare sumă şi cifră în parte şi totul să fie şnur, ne înşelăm. Deci, ţinând cont de acest lucru, am stabilit cifrele de bază şi folosind ceea ce v-am spus înainte, suprafaţa intravilană, populaţia şi impozitul pe venit, am ajuns la o serie de concluzii. Sigur, aceste concluzii sunt influenţate şi de modul în care dumneavoastră, primăriile, aţi reuşit să vă încasaţi veniturile proprii prognozate. Voi citi sumele totale, sume defalcate din T.V.A. şi sume defalcate din impozitul pe venit. Baia Mare: 491 mii lei, din care T.V.A. 258 mii lei şi 233 mii lei din impozitul pe venit. Sighetu Marmaţiei: 298 mii lei cu 157 mii lei din T.V.A. şi 141 mii lei din impozit pe venit", a explicat Teodor Lupuţi, director executiv D.G.F.P Maramureş.

Consultările privind întocmirea bugetului pentru anul 2012 nu au fost lipsite de scandal. Pe lângă faptul că primarii au fost nemulţumiţi de datele prezentate de oficialul Direcţiei de Finanţe, aceştia şi-au făcut publice problemele care necesită o rezolvare stringentă pentru comunităţile pe care le conduc. Spre exemplu, primarul comunei Rona de Sus dar şi cel al oraşului Ulmeni au cerut fonduri pentru zonele afectate de calamităţile naturale. Autorităţile judeţene dar şi primarul comunei Cicârlău le-au cerut edililor "scandalagii" să îşi rezolve problemele care nu au legătură cu întocmirea bugetului pe anul 2012 în biroul preşedintelui Consiliului Judeţean, care, de altfel, a lipsit de la această şedinţă importantă, fiind încă în concediu.

Primarii maramureşeni susţin că banii alocaţi în bugetul 2012 vor fi suficienţi doar pentru salarii şi întreţinerea instituţiei, nicidecum pentru investiţii. "Pentru Moisei, bugetul va fi cam cu 3 miliarde şi jumătate diminuat. Se încadrează aproape la cifrele la care s-a diminuat bugetul pe judeţ şi cred că nu avem decât să facem ce putem. O să facem mai puţine. Oricum, voi încerca să asfaltez toate uliţele că mi-au rămas jumătate din uliţe neasfaltate şi le-am promis la oameni că în primăvara asta le voi asfalta", a precizat Toader Şteţcu, primarul comunei Moisei. "O să putem funcţiona doar ca să supravieţuim în acest an. Ştiam că aşa se va întâmpla şi am fost pregătit sufleteşte pentru această şedinţă care pot să spun că este un masacru pentru administraţia locală. Aceşti bani sunt suficienţi doar pentru salarii şi pentru supravieţuirea instituţiei. În rest, nu se va putea face nicio investiţie. Nimic mai mult", a spus şi primarul comunei Leordina, Ştefan Gavriluţ.

Edilii speră la o rectificare de buget pe la mijlocul anului, mai ales că 2012 este şi un an electoral.

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.