SIGHET: Muzeul Etnografic a gazduit mai multe expozitii specifice Craciunului

SIGHET: Muzeul Etnografic a gazduit mai multe expozitii specifice Craciunului

 Sub genericul de “Iarna sigheteana” astazi muzeul Maramuresului sectia de Etnografie a fost gazda unor expozitii cu teme diferite, insa in stransa legura cu anotimpul alb si cu sarbatorile specifice din aceasta perioada. Sub acelasi acoperis vizitatorii au putut admira de la icoane pe lemn realizate de elevii Scolii Generale Nr. 2 din Sighet la colectii de felicitari, fotografii de la primele editii ale Festivelului de datini si obiceiuri de iarna Marmatia si masti realizate de sculptorul Ioan Bledea.

Un strop de magie a fost adus in incaperile Muzeului de epozitia de icoane pe lemn “ O ce veste minunata” a eleviilor Scolii cu clasele I-VIII Nr.2 din Sighet. Au fost expuse un numar de 37 de icoane realizate de elevii claselor a VII si a VIII si care reprezinta imagini cu Isus, Sfinti si diferite scene biblice. Eleviii calselor a V-a si a VI-a au expus diferite decoratiuni de Craciun. Expozitia cu vanzare va fi deschisa si in zilele urmatoare. Cu banii optinuti elevii vor realiza o excursie la muzeul de Arta din Cluj Napoca.

Ceea de-a doua expozitie realizata la Muzeul Etnografic a fost “Sarbatorile de iarna in felicitarile de altadata”, unde au fost expuse peste 150 de felicitari de iarna din colectia Ioan Mihaly de Apsa vechi de peste 100 de ani. Vizitatorii au putut admira de la primele tipuri de felicitari care erau doar niste cartoane pictate manual cu diferite motive, cum ar fi pasari sau flori, la cele alb negru sau cele existente in zilele noastre.

Impresionanta a fost si expozitia “ Imagini. Oameni si masti in festivalul de datini si obiceiuri de iarna Marmatia ” care a cuprins fotografii de la primele editii ale festivalului. Copii au putut admira si binecunoscutele masti ale dracilor. Semnificatia fiecaruia a fost eplicata curiosilor de directorul Muzeului Maramuresului, Gheorghe Todinca.

De la acest vernisaj nu putea lipsi sculptorul Ioan Bledea care expus atat masti cat si alte scuplturi imbinand perfect traditionalul cu modernul sub denumirea generica de “Forme si structuri.”

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.