SIGHET: Farmaciile din Sighet au returnat distribuitorului medicamentul Avandia, recomandat în tratamentul diabeticilor, dar care creştea riscul infarctului miocardic cu 43%

SIGHET: Farmaciile din Sighet au returnat distribuitorului medicamentul Avandia, recomandat în tratamentul diabeticilor, dar care creştea riscul infarctului miocardic cu 43%
Cu toate ca este interzis de catre Uniunea Europeana, medicamentul Avandia destinat diabeticilor, se mai comercializeaza pe rafturile farmaciilor din unele judete. Maria Cioc presedintele Colegiului Farmacistilor Maramures da asigurari ca medicamentul nu se mai gaseste in unitatile farmaceutice din judetul nostru. La fel spun si farmacistii sigheteni care declara ca nu mai au produsul pe rafturi de cateva luni bune.
Maria Cioc recunoste insa sa exista posibilitatea ca unele farmacii sa nu fi fost notificate despre necesitatea retragerii acestui produs de pe piata si atunci sa mai existe in stocuri, dar cu siguranta medicii nu il mai prescriu. 
Producătorul britanic de medicamente GlaxoSmithKline (GSK) cunostea riscurile pe care le provoaca acest medicament inca inainte de anul 1999. Dar pentru a nu avea probleme de vanzare au pastrat tacerea. In urma unor investigatii a iesit la iveala faptul ca medicamentul crestea riscul infarctului miocardic cu 43% >, 
Rapoarte ulterioare au concluzionat că riscul este chiar mai mare, de 72%, înturcât diabeticii prezintă, oricum, risc semnificativ mai mare de a prezenta probleme cardiace, comparativ cu cei care nu suferă de această maladie.
Urmare a confirmării acestor rapoarte, Uniunea Europeană a decis interzicerea comercializării Avandia, iar Statele Unite se pregătesc să adopte o măsură similară.
Cu toate acestea, Avandia încă se mai găseşte în farmacii din România. Nu se găseşte în toate lanţurile de farmacii şi nici în toate farmaciile anumitor lanţuri, dar încă se găsesc stocuri suficiente. In urma unor controale desfasurate la nivelul farmaciilor din intreaga tara, medicamentul a mai fost gasit in Cluj, Alba Iulia, Ploiesti, Suceava Timisoara si Targu Jiu.
Farmacistii sigheteni confirma ca au avut pe stoc acest medicament, care de altfel nu era deloc ieftin, se comercializa cu aproximativ 99 de lei pe flacon, insa era extrem de cautat de catre bolnavi, care spuneau ca se simt bine dupa ce il consuma. Tot farmacistii declara ca in urma informarii venite din parte Colegiului Farmacistilor cu privire la retragerea acestui produs de pe piata, medicamentul a fost returnat distribuitorului.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.