SIGHET: Creştinii cinstesc astăzi Intrarea Maicii Domnului în Biserică

SIGHET: Creştinii cinstesc astăzi Intrarea Maicii Domnului în Biserică

 In fiecare an pe 21 noiembrie, Biserica Ortodoxă prăznuieste Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Este sărbătoarea în care se face amintire despre împlinirea făgăduinţei lui Ioachim şi a Anei, ca Maria să fie dusă când va împlini vârsta de 3 ani la Templul din Ierusalim. 

Amănunte despre această etapă a vieţii Maicii Domnului sunt consemnate într-o apocrifă din secolul al II-lea, cunoscută sub numele de „Evanghelia după Iacov“ sau „Protoevanghelia“. Astfel, la trei ani de la naşterea fetiţei, Sfinţii Părinţi Ioachim şi Ana au chemat toate rudele lor din Nazaret, au îmbrăcat-o pe fetiţă cu cele mai bune haine şi au plecat spre templu. Cete de fecioare tinere însoţeau grupul şi cântau, ţinând lumânări aprinse în mâini. La templu a fost întâmpinată de marele preot Zaharia, tatăl Sfântului Ioan Botezătorul. După ce a întâmpinat-o, binecuvântându-o prin cuvintele „Tu eşti cea care în Dumnezeu şi-a proslăvit numele său între iudei. Tu eşti cea în care Dumnezeu va descoperi mântuirea pe care a pregătit-o poporului său“, Marele Preot a luat-o de mână pe pruncă şi a dus-o în cea mai sfântă încăpere a templului, în Sfânta Sfintelor. In toate lacasurile de cult din municipiul nostru s-au adunat sute de credinciosi pentru a participa la sfanta Liturghie, astazi fiind si prima zi in care la slujba utreniei se canta catavasiile nasterii Domnului.
După prima săptămână din Postul Crăciunului, pe 21 noiembrie, atunci când ortodocşii cinstesc Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, în calendarul popular al românilor este trecută cu slove mari Ovidenia. Sărbătoare deschizătoare de iarnă, Ovidenia este marcată de puterea luminii, a focului, a vederii, a viziunii. Se spune că în noaptea de Ovidenie comorile ascunse ard cu flacără albastră, cerurile se deschid iar fetele "văd" chipul ursitului în fântână, la lumina albă a unei lumânări. 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.