Sighet: AGRESIUNE LA SPITALUL MUNICIPAL – DOI PACIENŢI AU DECEDAT. Află ce spune Directorul Medical, Ovidiu Godja

Sighet: AGRESIUNE LA SPITALUL MUNICIPAL – DOI PACIENŢI AU DECEDAT. Află ce spune Directorul Medical, Ovidiu Godja

Doi pacienti internati la Secţia de Psihiatrie Bărbaţi din cadrul Spitalului Municipal Sighetu Marmaţiei au decedat, în urma unei agresiuni. Din primele informaţii, se pare c[ aceştia au intrat în conflict însă până la această oră nu se cunosc împrejurările în care s-a produs tragedia. Cazul a intrat în atenţia echipelor de investigaţie, care în momentul de faţă, fac cercetări la faţa locului.

"Se confirmă faptul că o persoană a decedat. Incidentul a avut loc la Secţia de Psihiatrie a Spitalului Municipal Sighet. Între două persoane a izbucnit un conflict spontan. Un tânăr de 27 de ani a lovit un bătrân de 79 de ani. În urma altercaţiei, persoana în vârstă de 79 de ani a decedat. La faţa locului s-a deplasat o echipă operativă, condusă de şeful Poliţiei Sighet", a declarat pentru maramedia.ro purtătorul de cuvânt al I.P.J. Maramureş, Gabriela Liahovici.

UPDATE:  Ambii pacienţi sufereau de schizofrenie şi aveau un comportament agresiv, spun medicii. Mai multe cadre medicale au încercat să aplaneze agresiunea dintre cei doi pacienţi. La câteva minute după producerea altercaţiei, un alt pacient al Secţiei de Psihiatrie a decedat, în urma unui stop-cardiorespirator.La Spitalul Municipal Sighet a fost constituită o comisie de urgenţă.

Surse din cadrul unităţii spitaliceşti susţin că managerul Spitalului Sighet, Vasile Ştefanca este in concediu de odihnă până în 20 august, acesta ne putând fi contactat de reprezentanţii presei.

Ce spune Ovidiu Godja, Directorul Medical al Spitalului Municipal Sighet

Avem declaraţia Directorului Medical, Ovidiu Godja, la puţin timp de la producerea acestui incident  „Incidente de această gravitate sunt foarte rare, eu nu ştiu să mai fi fost astfel de incidente în ultimii cinci ani . Este vorba de pacienţi agresivi, diagnosticaţi cu schizofrenie , care s-au agresat între ei, dar şi cu cadrele medicale care au intervenit pentru a aplana conflictul.Incidentul s-a soldat cu decesul a doi pacienţi. Unul dintre ei a murit probabil ca urmare a traumatismelor suferite în urma acestei altercaţii. Iar celălat, pe lângă afecţiunile psihice, era pe deasupra şi obez. Alte diagnostice de care suferea nu mai ştiu până la ora asta. Cel mai probabil a fost şi hipertensiv. Acest tip de pacienţi sunt pacienţi cu repetate decompensări cu tot cu medicaţia care li se administrează şi cu toată supravegherea personalului medical , pe care noi o putem asigura, în condiţiile în care se ştie că ne confruntăm cu un deficit de personal, atât în ceea ce priveşte cadrele medii, cât şi în ceea ce priveşte personalul auxiliar. Avem un număr mare de paturi, mulţi pacienţi . Comportamentul acestor bolnavi poate deveni violent de la un moment la altul, în funcţie de chestiuni care nu se pot cuantifica şi prestabili. Aşa s-a întâmplat şi astăzi. A apărut o altercarcaţie între doi pacienţi. În momentul în care au intervenit infirmierii să-l imobilizeze pe unul dintre pacienţi, este vorba de pacientul mai tânăr, aşa mi s-a spus, s-a constatat că acesta  se cianuzează şi face stop cardiorespirator, iar celălalt cu care a avut altercaţia a fost agresat, se pare de un al treilea pacient. Pacientul tânăr care a decedat avea 130-  140 de kg. Patru infirmieri n-au putut  sau abia au putut să-l imobilizeze, să-i aplice acea contenţie, cămaşă de forţă. În astfel de momente de decompensare, unii pacienţi pot da dovadă de foarte multă forţă fizică. 
Am demarat constituirea unei comisii de urgenţă care să efectueze o anchetă internă asupra cazului" a declarat Directorul Medical al Spitalului Municipal Sighet.

Ce spun Rudele? 

Am reuşit să smulgem o declaraţie şi mamei unuia dintre pacienţii decedaţi, mama tânărului de 38 de ani.„ Vai săracu mamii, ce s-o temut de rău şi n-au avut aştia grijă de el. A zis că l-or omorî. Şi tot am zis că l-om duce acasă . Să fi venită măcar dimineaţă poate nu era mort. Dacă veneam eu dimineaţă la el, n-ar fi murit”, a spus plângând în hohote mama tânărului de 38 de ani care a murit azi în spital.

Am stat de vorbă şi cu fratele unui dintre cei implicaţi în altercaţia de astăzi, pacientul care a rămas în viaţă din cei trei bolnavi care s-au luat la harţă. „Ieri dupămasă am fost la el, tocmai le-am zis la infirmieri să aibă grijă de el să meargă după el şi când merge la ţigară la toaletă să nu păţească ceva să se spânzure cumva. I-am făcut baie aseară împreun cu infirmierul, l-am îmbrăcat, l-am schimbat şi l-am băăgat în cameră.   Apoi eu am plecat cu frate-meu, am stat acolo până pe la vreo şase seara. Iar acma nu pot să intru ca să-l văd, să văd ce-i cu el, e legat, în ce stare e , ce criză a făcut, tot inconştient e , ca bat de cap”.

Echipele de cercetare alcătuite dintr-un echipaj al Biroului de Criminalistică Sighetu Marmaţiei, Procuratura Baia Mare şi o comisie de specialitate din cadrul spitalului incearca sa afle circumstanţele în care s-a produs  tragedia. 
 

În curs de actualizare.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.