VIDEO | Sfântul Mare Mucenic Gheorghe sărbătorit în 23 aprilie

Considerat a fi unul dintre cei mai războinici sfinți ai creștinătății, Sfântul Mare Mucenic Gheorghe este sărbătorit în fiecare an, la data de 23 aprilie.

Potrivit istoricilor, Sfântul Gheorghe acesta a făcut parte din garda pretoriană a împăratului roman Dioclețian, iar la doar douăzeci de ani, el a dobândit rang militar înalt și numeroase distincții din războaie. În secolul al III-lea d.Hr., când încep persecuțiile asupra creștinilor, Sfântul Mare Mucenic Gheorghe a fost condamnat la moarte de către împărat pentru faptul că s-a autodeclarat creștin și a fost martirizat la data de 23 aprilie.

În numeroase legende, acesta este asociat cu uciderea unui balaur. În „Legenda Aurease” povestește că un balaur imens și-a făcut apariția lângă orașul Selena din Libia. Pentru a nu fi mâncați, oamenii îi ofereau acestuia oi. Când oamenii nu au mai avut ce să-i dea pentru a-i stăpâni foamea, au decis să i-o dea pe fata împăratului. Cel care a salvat-o de la moarte a fost Sfântul Gheorghe, care a ucis balaurul fioros, străpungându-l cu sulița, imaginea acestei scene fiind cel mai adesea regăsită în iconografia creștină. Se spune că pe locul unde a fost ars acest balaur, în afara cetății, s-a zidit o biserică cu hramul „Preasfintei Fecioare, Născătoare de Dumnezeu”, iar moartea balaurului simbolizează biruința asupra păgânismului.

Cu prilejul acestei sărbători, în Băița de sub Codru se pun crengi de măceș și răchită la poartă, la ferestre, la uși, la grajd pentru ca să nu vină „cele Rele”. În Desești, în poartă se pune mesteacăn verde, existând și o strigătură asociată practicii acesteia.

În această zi demare sărbătoare, peste un milion de români îşi serbează onomastica.
Potrivit Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul MAI, peste 710.000 de bărbaţi şi aproape 380.000 de femei poartă numele Gheorghe sau derivate ale acestuia.
Astfel, cei mai mulţi bărbaţi poartă numele Gheorghe , apoi George.

La prenume feminine, cele mai multe sunt Georgiana, apoi Georgeta.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.