Sfânta Maria, sărbătorită de creştinii maramureşeni

Sfânta Maria, sărbătorită de creştinii maramureşeni

Adormirea Maicii Domnului, cunoscută si ca Sfânta Maria Mare, este ultimul praznic împărătesc din anul bisericesc, sărbătoare care este pregătită printr-un post de două săptămâni, al treilea din acest an după postul Paştilor şi cel al Sfinţilor Petru şi Pavel. Multe sunt lacasurile de cult din Maramuresul Istoric inchinate Maicii Domnului, iar printre acestea se numara si biserica din Giulesti. Aici oficiaza si se roaga la acelasi altar atat greco catolici cat si ortodocsi.
Maica Domnului este cea mai înaltă "sfinţenie omenească cunoscută şi cinstită de Sfânta Biserică", iar Adormirea Maicii Domnului este cea mai de seamă dintre sărbătorile ei. Adormirea Maicii Domnului este cunoscută popular sub denumirea de Uspenia sau Sfânta Maria Mare şi celebrează ziua în care Fecioara Maria şi-a dat obştescul sfârşit. Popular este ziua care desparte lunile călduroase de cele reci.
Potrivit unei Tradiţii Apusene, preluată apoi şi de Biserica din Răsărit, Fecioara Maria a fost ridicată cu trupul la cer. Tradiţia spune că, apostolul Toma a lipsit de la înmormântarea Fecioarei Maria, dar a venit trei zile mai târziu şi a deschis mormântul pentru a se închina trupului Mariei, dar nu a mai găsit decât giulgiu în care fusese învelit trupul, ceea ce a dus la concluzia că Fecioara Maria a fost ridicată cu trupul la cer.
Potrivit unei alte tradiţii, trupul a fost ridicat la cer din mâinile apostolilor Petru şi Pavel în momentul în care se pregăteau să îl pună în mormânt, rămânându-le doar giulgiul în care era înfăşurat. În Sfanta Scriptură nu se vorbeşte despre moartea Maicii Domnului, în schimb cântările şi imnurile de la Vecernia şi Utrenia sărbătorii vestesc adevărata tradiţie a Bisericii în această Fecioara Maria este identificată în Panteonul românesc în mai multe ipostaze: Sântămăria Mare pe 15 august, Sântămăria Mică pe 8 septembrie şi cu sinonimele Maicii, Precesta Mare şi Precesta Mica. Importanţa calendaristică a Sântamăriei Mari este subliniată de postul de două săptămâni care o prefaţează (1-14 august), de pelerinajele organizate la mânăstirile cu acelaşi hram, de deschiderea unui important sezon de nunţi 16 august – 14 noiembrie, de începerea târgurilor şi iarmaroacelor de toamnă, de praznicele de pomenite a morţilor şi pomenile date pentru cei în viaţă. Sunt numeroase lacasurile de cult din judetul nostru inchinate acestei mari sarbatori, iar noi azi am vizitat biserica din Giulesti unde atat greco catolicii cat si ortodocsii oficiaza la acelasi altar, semn ca, dupa spusele preotului ortodox, indemnul Maicii Domnului la iubire frateasca este urmat atat de catre preotii din localitate cat si de catre credinciosi.
Sfanta liturghie a fost oficiata de un sobor de preoti din Maramuresul Istoric, printre care si pretul de la manastirea Rosia din Budesti.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.