Bârsana: Povestea pustnicului din Valea Caselor

Bârsana: Povestea pustnicului din Valea Caselor

Un pustnic, al carui spirit dobandise puteri fara margini, se ruga cu bratele intinse si palmele deschise catre cer, in inima Maramuresului istoric, pe Valea Caselor, unde isi petrecea zilele. Acum, acel loc binecuvantat de Dumnezeu este loc de pelerinaj si rugaciune, iar oamenii din zona  sustin ca pustnicul de pe Valea Caselor din Barsana avea puteri supranaturale.
De mic copil, ramas orfan de mama si incercat de greutatile vietii, Nutu, asa cum il cunosteau cei de pe Valea Caselor din Barsana, a ales sa se renunte la cele lumesti si sa se retraga in rugaciune intr-un loc care acum este vizitat de pelerini din toate colturile tarii, dar si din strainatate.
Localnicii de pe Valea Caselor se incredintau rugaciunilor pustnicului cu atat mai mult cu cat vedeau cu cata credinta si evlavie ii slujeste acesta Domnului. Astfel, din banutii primiti de la cei care il vizitau, a reusit sa ridice o mica capela, iar mai apoi o bisericuta chiar in locul in care acum se afla biserica greco catolica de pe Valea Caselor.
Oamenii ne-au povestit ca pustnicul a invatat sa scrie si sa citeasca de unul singur, fara sa fi mers vreodata la scoala. Acesta le-a povestit ca intr-o noapte i-ar fi aparut in vis o doamna foarte frumoasa care i-a aratat unele semne. Dimineata, pustnicul a desenat cu un carbune acele semne si le-a aratat unor sateni veniti sa-i aduca de mancare. Asa avea sa afle ca acele semne nu erau altceva decat literel alfabetului.
Daca pustnicul de pe Valea Caselor avea sau nu puteri supranaturale, nu stim cu certitudine, insa cu siguranta marea lui putere a stat in rugaciune si in ceea ce din modestele sale posibilitati avea sa lase in urma. Un loc de o frumusete rara, in care natura se imbina perfect cu spiritul, intr-un concert care te lasa fara suflare si te atrage sa privesti spre inaltul cerului.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.