Sezonul anomaliilor meteo în Europa: în Polonia, uragan, în Balcani, val de căldură

Sezonul anomaliilor meteo în Europa: în Polonia, uragan, în Balcani, val de căldură

Europa, unde începutul verii a fost surprinzător de liniştit, fără temperaturi ridicate sau furtuni devastatoare, a intrat în acest început de august în sezonul anomaliilor meteorologice. O furtună puternică a măturat în ultimele 24 de ore sudul Poloniei, unde circa 12.000 de persoane au rămas fără curent electric, în timp ce 1.000 de case au fost distruse complet, relatează Euronews.
Rafalele puternice de vânt, cărora li s-a adăugat şi ploaia torenţială, au rupt copaci şi au aruncat fragmente de acoperişuri pe drumuri, acestea devenind practic inaccesibile. Unele localităţi s-au trezit izolate de lumea exterioară. Din cauza drumurilor afectate, echipele de salvare nu pot să ajungă la sinistraţi.
O situaţie similară se înregistrează în Norvegia, unde la 7 august s-a abătut un uragan puternic în toiul nopţii. Numai într-o jumătate de oră, nivelul râurilor a crescut aproximativ cu 1 metru. Localnicii şi-au părăsit casele în grabă, luând cu ei doar strictul necesar. În timp ce se adunau să plece, primele etaje ale caselor erau deja inundate. ‘Acum apa este de un metru, dar noaptea trecută era la nivelul acoperişului’, relata la 8 august pentru ziarul Aftenposten un sinistrat din estul ţării.
Mulţi oameni au fost evacuaţi cu ajutorul elicopterelor, fiind recuperaţi de pe acoperişul caselor.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.