VIDEO | Senatorul PMP de Maramureș, Severica Covaciu, vine în sprijinul fermierilor

Una dintre măsurile luate în contextul epidemiei de Covid-19 a fost aceea de închidere a târgurilor de animale. Senatorul PMP de Maramureș, Severica Covaciu, atrage atenția însă că această măsură a afectat, fără îndoială, atât agricultorii cît și micii fermieri din Maramureș.

Senatorul maramureșean a precizat că în timpul campaniei pentru alegerile locale, a  realizat încă o dată cât de mare este durerea oamenilor care cresc animale pentru a le vinde și a avea astfel bani pentru cele de trebuință în gospodărie, în prag de sărbători, ca în final să nu le poată comercializa, în condiții de siguranță.

În opinia mea, acest fapt a cauzat creşterea importului de carne, în condițiile în care animalele crescute în fermele şi gospodăriile rurale din România nu ajung la populație. Consider că redeschiderea târgurilor de animale, în condiții de igienă, securitate şi siguranță reprezintă cu adevărat o problemă ce trebuie rezolvată imperativ, fapt pentru care, la finalul lunii septembrie am cerut  ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, redeschiderea, în regim de urgență a târgurilor pentru animale.

Am cerut să mi se răspundă la următoarele întrebări :

Care este termenul pânǎ la care, târgurile destinate vânzǎrii animalelor vor fi redeschise, în așa fel încât agricultorii și fermierii din România sǎ-și vândǎ animalele în condiții de siguranțǎ și securitate?

Care sunt mǎsurile de siguranțǎ și de securitate, care se impun în actualul context și care sunt instituțiile/organismele cu care colaborați sau veți colabora pentru instituirea acestora?” a precizat Severica Covaciu, senator PMP.

Severica Covaciu menționează că după câteva săptămâni, M.A.D.R., răspunde scurt, anexând, de fapt, răspunsul formulat de A. N. S.V.S.A. care decide ca în continuare tîrgurile de animale să rămână închise, pe motiv că, :… ,,închiderea târgurilor a generat o distanțare socială autentică între diferite categorii de cetățeni, la nivel național, în interesul general național” și că tărgurile fiind locuri de întâlnire al unor entități epidemiologice diverse, totul ca urmare a evoluției pestei porcine africane, în contextul măsurilor dispuse pentru gestionarea acestei pandemii”. A.N. S.V.S.A., mai precizează că ”în ceea ce privește comercializarea animalelor din exploatațiile nonprofesionale, există posibilități multiple de vânzare prin internet, prin anunțuri sub diverse forme etc. Animalele având documente legale, cu informarea medicului veterinar competent teritorial”.

”După toate cele prezentate, vă întreb, domnule ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale, care este opinia dumneavoastră cu privire la răspunsul de la A. N. S.V.S.A și dacă Mall-urile, piețele, târgurile de legume, cu vânzare engross și alte locuri publice aglomerate, nu reprezintă un pericol de transmitere rapidă a noului coronavirus? Ori, A. N. S.V.S.A, consideră că în aceste locuri nu se întâlnesc ,, entități epidemiologice diverse”?De ce medicii veterinari… ,,competenți teritorial”, nu ar putea elibera certificate de sănătate pentru animalele din gospodăriile agricultorilor și fermierilor?, iar târgurile să fie redeschise în condiții de supraveghere și igienă maximă? Oare nu este clar faptul că fără micii producători din agricultură și industrie, economia României nu are șanse maxime de redresare și relansare economică? În final, mă întreb, până când, instituțiile statului, vor limita vădit dezvoltarea economică și bunăstarea cetățenilor? ” a adăugat senatorul maramureșean.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.