VIDEO | Senatorul PMP de Maramureș Severica Covaciu propune educație pentru mediu

Senatorul PMP de Maramures, Severica Covaciu, propune o educație pentru mediu și dezvoltare durabilă cuprinsă în sistemul de învățământ din România. În acest sens, a adresat o interpelare ministrului Educatiei si ministrului Apelor si Padurilor.

Senatorul maramureșean a precizat că este binecunoscut faptul că unul dintre cele 11 obiective al Uniunii Europene pentru tineret, formulate în urma Dialogului structurat 2017-2018, este ,,O Europă verde și durabilă”. De altfel, în marea majoritatea țărilor europene, educația pentru mediu și dezvoltare durabilă face parte integrantă din sistemul educației naționale încă de la grădiniță, fiind considerată o componentă esențială în formarea  competențelor civice și morale în raport cu mediul în care trăimși pe care avem datoria să-l păstrăm pentru generațiile viitoare. În aceeași ordine de idei, Legea Educației Naționale (nr. 1/2011 din 5 ianuarie 2011) stipulează faptul că  educaţia şi formarea profesională au ca finalitate principală formarea competenţelor necesare ,,cultivării sensibilității față de problematica umană, față de valorile moral-civice și a respectului pentru natură și mediul înconjurător natural, social și cultural”.

”Având în vedere faptul că, în prezent, educația pentru mediu și dezvoltare durabilă nu este cuprinsă în sistemul de învățământ din România, vă solicit, doamna ministru, să îmi comunicați în scris următoarele: dacă aveți în vedere remedierea acestei lacune care ne poziționează la periferia implementării problematicii de mediu și dezvoltare durabilă, la nivel european deși termenul precizat este 2020. Modalitățile de soluționare, în raport cu planurile cadru și curriculum-ul național. Dacă acest tip de educație va fi implementat în școlile din România începând cu anul școlar 2020-2021. În raport cu solicitarea adresată ministrului Educației și Cercetării, vă solicit, domnule ministru să îmi comunicați în scris, cât mai repede posibil, în ce mod ați putea institui în teritoriu, de exemplu, în ariile protejate, suporturi pentru realizarea unor activități didactice practice/aplicative care să aibă ca finalitate formarea competențelor din domeniul  protecției mediului și dezvoltării durabile, cunoaștere, conștientizare, aplicații practice, sensibilizare, eco-cetățenie, educație și mobilizare locală”, a precizat Severica Covaciu, senator PMP de Maramureș.

Senatorul maramureșean a mai întrebat și dacă această infrastructură ar putea fi finalizată până la începutul anului școlar 2020-2021.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.