VIDEO | Sute de asistați sociali din Maramureș, prinși că-și jucau banii la ”păcănele”

Un sfert dintre beneficiarii de ajutor social din Maramureș, au fost înștiințați că trebuie să returneze o parte din sumele primite de la stat, pentru că și-au completat veniturile cu sumele câștigate la jocurile de noroc.

Fără serviciu și cu un ajutor acordat de stat, mii de asistați social își încearcă norocul la pariuri sportive, sau așa numitele „păcănele”. Inspectorii Curţii de Conturi şi cei ai Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Maramureş au sesizat că numeroşi beneficiari ai banilor de la stat au câştigat sume importante la păcănele sau la pariurile sportive. Oficialii AJPIS au constatat că pe Calea Mireşului, în Şomcuta Mare, aproape toată comunitatea a păcălit statul în acest mod. Situaţii similare se regăsesc în Hideaga, comuna Satulung şi în Ţicău, oraşul Ulmeni.

În Maramureș în luna ianuarie 2020 s-au aflat în plată 4317 beneficiari de ajutor social. În urma verificării suspiciunilor formulate de către Curtea de conturi, pâna la 14 februarie a fost întocmit și expediat către beneficiarii de ajutor social, un număr de 648 decizii de debit.

Suspiciunile au apărut în urma verificărilor efectuate de către reprezentanții Curții de Conturi prin metodele specifice acestora. sumele se vor recupera direct de către AJPIS Maramureș în 180 de zile de la comunicarea deciziei către debitor, iar după expirarea acestui termen, de către ANAF.

La nivelul UAT Ulmeni, în ianuarie 2020 existau 385 de beneficiari de ajutor social.Dintre aceștia, 103 beneficiari au primit decizii de debit Până în acest moment suma ce urmează a fi recuperată de la debitori este în cuantum de aproximativ 120.000 lei, arată reprezentanții Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială.

În cazul de față, beneficiarii  au încasat ajutoare sociale. În general, este vorba despre alocaţii oferite pentru susţinerea familiei, dar şi de ajutoare pentru venitul minim garantat. Ulterior, banii îi cheltuiau la jocuri de noroc sau pariuri sportive. Mulţi dintre aceştia s-au ales cu venituri consistente în urma jocurilor la păcănele, ceea ce i-a scos din start de pe lista celor îndreptăţiţi să primească bani de la stat.

Probleme de acest gen au fost în întreg judeţul: de la Ulmeni până la Repedea, Sighetu Marmaţiei şi Borşa. Cazuri similar, însă, s-a descoperit și în județele Dâmbovița și Brașov.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.