VIDEO | Schimbări radicale ale vremii: Urmează trei zile de caniculă și disconfort termic

Schimbări radicale ale vremii. După ploi urmează trei zile de caniculă. Astfel până vineri, 25 iunie, un val de căldură va cuprinde treptat toată țara, iar disconfortul termic va fi ridicat. De mâine va fi caniculă în Banat, Crișana, Oltenia, Maramureș și în vestul și nord-vestul Transilvaniei, iar joi și vineri, 24 și 25 iunie, în toate regiunile.

Până în 25 iunie maximele termice se vor situa, în general, între 33 și 37 de grade, iar local minimele nocturne nu vor coborî sub 20 de grade. Joi și vineri disconfortul termic se va accentua și în Oltenia, Maramureș și cea mai mare parte a Transilvaniei.

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Maramureș recomandă cetățenilor să evite în perioadele de caniculă și disconfort termic expunerea la soare. Specialiștii menționează că pentru atenuarea efectelor în perioadele de caniculă/disconfort termic accentuat persoanele vârstnice trebuie să evite locurile aglomerate și neventilate, ieșirea din locuințe mai ales în orele amiezii. Dacă este necesară ieșirea în exterior este important să se poarte de îmbrăcăminte subțire, din țesături naturale sau în culori deschise, respectiv purtarea de pălării. De asemenea, este bine să aibă la îndemână lichide. În această perioadă este bine să se consume 2-4 litri de apă, ceai sau sucuri de fructe pentru a hidrata organismul.

Nu este indicat consumul de alcool și excesul de cafea în zilele cu temperaturi ridicate și disconfort termic accentuat. Nu lăsați copiii și animalele de companie în interiorul autovehiculelor expuse la soare. Categoriile de persoane afectate de un indice de temperatură umezeală ridicat sunt: bolnavii astmatici, cardiaci, hipertensivi, cei cu boli endocrine, precum și persoanele obeze. Indicele de confort termic, temperatură-umezeală, este un index care coroborează temperatura aerului cu umiditatea relativă pentru a determina o temperatura, cea resimțită de corpul uman. În mod normal, corpul uman se răcește prin transpirație, proces în timpul căruia apa se evaporă, iar ca urmare căldura reținută se diminuează. Atunci când umiditatea relativă este mare, rata de evaporare a apei se reduce.Indicele de disconfort termic influențează activitatea organismului uman. Atunci când umiditatea este ridicată, corpul uman pierde mai greu căldura, iar temperaturile ridicate sunt mai greu de suportat. Aerul pare greu respirabil în perioadele de disconfort termic.

sursa foto: digi24.ro

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.