Schengen și E. coli în atenția eurodeputaților în iunie

Schengen și E. coli în atenția eurodeputaților în iunie

Săptămâna trecută, deputaţii europeni au sprijinit cererile României și Bulgariei de aderare la spațiul Schengen și au dezbătut criteriile Comisiei Europene pentru testele de rezistență a centralelor nucleare. Parlamentul European a mai dezbătut infecția cu E. coli din Germania și au aprobat o rezoluție care cere ca UE să nu încheie acorduri cu țări terțe care nu respectă drepturile omului și standardele muncii. Marți dimineață, eurodeputații au dezbătut probleme legate de infecția recentă cu bacteria E. coli din Germania, solicitând o mai bună coordonare pentru astfel de crize în viitor. Cu această ocazie, a fost scoasă în evidență nevoia de a pune în aplicare noile reguli pentru etichetarea alimentelor. Nu a fost uitat nici efectul negativ pe care această criză l-a avut asupra sectorului agricol de fructe și legume din Europa, o soluție fiind căutată și în acest sens.Principiul "poluatorul plătește" a venit, de asemenea, în atenția eurodeputaților. Aceștia și-au dat acordul pentru taxarea operatorilor de transport aerian. Directiva recent aprobată specifică faptul că veniturile provenite din aceste taxe vor fi folosite pentru a îmbunătăți sistemele de transport.
UE nu trebuie să semneze acorduri cu țările care nu respectă principiile drepturilor omului și nu au standarde similare pentru piața forței de muncă. Asta au spus eurodeputații într-o rezoluție pentru dimensiunea externă a politicii sociale europene. Nerespectarea acestor principii funcționează în detrimentul întreprinderilor europene și a angajaților lor.
În timp ce relațiile economice UE-Canada se aprofundează, eurodeputații atrag atenția asupra tehnicilor folosite în minele de azbest din Canada și a impactului pe care condițiile de muncă îl au asupra lucrătorilor de acolo.
Parlamentul a adoptat un raport cu privire la evaluarea intermediară a programului-cadru european pentru cercetare, dezvoltare tehnologică şi activităţi demonstrative. Acesta ilustrează într-un mod pozitiv calitatea rapoartelor de expertiză din 12 noiembrie 2010, dar subliniază că evaluarea nu acoperă întregul spectru de acţiuni întreprinse de statele membre.
Eurodeputații au dat undă verde Bulgariei și României pentru a se alătura spațiului Schengen. Deși cele două state trebuie să depună regulat rapoarte cu privire la problemele care încă rămân nerezolvate, acest lucru nu le limitează privilegiile unor state cu drepturi depline. Poziția Parlamentului a fost adoptată cu 487 voturi pentru, 77 contra şi 29 abţineri. "Suntem în poziţia de a primi Bulgaria şi România în spaţiul Schengen, […] cetăţenii acestor țări ar trebui să fie luați în considerație drept cetăţeni europeni cu drepturi depline", a declarat raportorul Carlos Coelho (Portugalia) de la Grupul Partidului Popular European (Creştin Democrat). Președintele, Jerzy Buzek, a adăugat: "fac un apel către Consiliu să urmeze recomandările votului exprimat astăzi de către marea majoritate a Parlamentului European".
Testele de rezistență pentru centralele nucleare europene s-au aflat, de asemenea, în atenția eurodeputaților. Aceștia au subliniat faptul că este necesară închiderea centralelor care nu trec testul. O altă necesitate ar fi, în opinia deputaților europeni, extinderea acestor teste și în țările vecine precum Elveţia, Rusia, Ucraina şi Armenia.
În ceea ce privește cadrul financiar multianual, eurodeputații au refuzat propunerile unor state membre de a îngheța bugetele europene pe termen lung.  Statele în cauză ar trebui să precizeze exact cum ar fi afectată lista de priorități de această modificare. "Trebuie să punem capăt prostului obicei de a te angaja într-un aranjament politic fără a dispune de finanțarea necesară", a spus Salvador Garriga (Spania) de la Grupul Partidului Popular European (Creştin Democrat).

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.