Românii din Italia, ironizaţi într-o emisiune radiofonică, fiind numiţi infractori provenind din Ţigania

Românii din Italia, ironizaţi într-o emisiune radiofonică, fiind numiţi infractori provenind din Ţigania

Comunitatea românilor din Italia şi un consilier al Primăriei Romei denunţă o emisiune radiofonică în care sunt ironizaţi imigranţii români din Peninsulă, consideraţi "criminali" şi "proxeneţi" provenind din "Zingaria" ("Ţigania"), o aluzie la România.
Comunitatea românilor din Italia a criticat dur emisiunea "Lo Zoo", a realizatorului italian Alan Caligiuri, difuzată la postul Radio 105 din Roma.
"Emisiunile satirice ale lui Zlatan Ţiganul (n.red. – personajul interpretat în emisiune de Alan Caligiuri) sunt rasiste, vehiculând cele mai urâte stereotipuri la adresa comunităţii noastre", a reacţionat Gazeta Românească, publicaţia comunităţii românilor din Italia.
"Zlatan Ţiganul" este prezentat ca "omul care trăieşte în mizerie", făcând trafic de droguri, furând, cerând taxe de protecţie, ocupându-se de proxenetism şi trafic de copii. În plus, în cadrul emisiunii "Lo Zoo" (Grădina zoologică"), a fost difuzat un cântec în care se face referire la România, fiind numită "Zingaria" ("Ţigania"), melodia despre români conţinând versurile "iau cuţitul, fac trotuarul". În plus, melodia sugerează că imigranţii români se ocupă cu "tâlhării şi crime".
"Cântecul «iau cuţitul, fac trotuarul», difuzat de postul Radio 105, lansează un mesaj îngrijorător şi discriminatoriu la adresa tuturor imigranţilor originari din România, dintre care cei mai mulţi nu se regăsesc în modelul prezentat în acest cântec", a reacţionat Federico Rocca, citat de site-ul Libero-news.it.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.