Rohiţa: Hramul mănăstirii renăscute din blestem

Rohiţa: Hramul mănăstirii renăscute din blestem

Straie de sarbatoare pentru micuta manastire Rohita, din satul Boiereni, sat aflat la 13 km de orasul Targu Lapus. Sute de credinciosi vor poposi in acest sfarsit de saptamana ,in acest loc binecuvantat de Dumnezeu pentru a lua parte la primul hram al acestei manastiri.
    Ca in fiecare an, in prima duminica dupa Sfintii Apostoli Petru si Pavel aici are loc hramul acestui lacas de cult, care are o poveste extrem de interesanta. Se stie ca Biserica Mare de la Rohita are Hramul “Sfintilor Apostoli Petru si Pavel”, in timp ce Paraclisul are Hramul “Acoperamantul Maicii Domnului”.
    Manastirea Rohita este insa cunoscuta in toata tara datorita unui blestem vechi, de sute de ani . “Prin şapte ape mari şi şapte focuri ar trebui să treacă oamenii cu frica lui Dumnezeu din Boiereni”. Trei călugări le-au aruncat aceste vorbe în urmă cu mai bine de 300 de ani, atunci când sătenii au furat tot ce au găsit într-o mănăstire arsă în război. În plus, “niciun stejar nu va mai creşte în pădurile din zonă, până când nu se va construi o altă mănăstire în locul celei distruse.”     Biserica actuală este construită în anii comunismului pe locul celei vechi, din lemn, pe temelie de piatră, în vremea preotului Emil Man, la construcţie contribuind toţi locuitorii satului de atunci. Oamenii s-au speriat de blestemul călugărilor, mai ales că, până acum, s-a întâmplat ca satul lor să fie ars de trei ori, iar de două ori să se abată potop mare asupra lor, potop ce se potolea dincolo de zarea satului. Localnicii au început de mult timp să se roage şi să ţină post aspru în fiecare vineri. Au prins şi mai mult să se gândească să repare greşelile strămoşilor, mai ales că timp de două secole niciun stejar n-a crescut în pădurea de lângă sat.
    Mănăstirea de astăzi a fost restaurată în anul 2004, cu puţine adăugiri, respectiv turnul maramureşean.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.