O poveste de viață cum rar îți e dat să întâlnești. Veteranul de război, Gheorghe Ionuți din comuna Fărcașa, a adunat un veac de aminitiri. A fost elev la școala din Fărcașa unde a finalizat 2 clase primare, după care a fost slugă la o familie din comună. Încorporat în armată în 1940, intră în război pe frontul de est Rusia în 1941, unde în bătălia de la Cotul Donului este rănit într-o explozie de proiectil fiindu-i distruse trei coaste pe partea inimii. A fost transferat la spital în Ungaria unde a fost spitalizat 9 luni. Născut la 20 iulie 1920, în Fărcașa, veteranul de război Gheorghe Ionuți a avut parte de o frumoasă surpriză organizată de administrația public locală la Școala gimnazială ”Lucian Blaga”, din localitate, la împlinirea a 100 de ani.

Badea Gheorghe, cum îi spun apropiații, a primit plachete, diplome de onoare, fiind avansat la gradul de căpitan în retragere.

Lucid și acum își aduce aminte de cele mai importante momente trăite pe front, însă și în viață de zi cu zi.

Gheorghe Ionuți nu a avut o viață ușoară, dar a știut să se bucure de tot ce a realizat. Cea mai mare împlinire sunt cei cinci copii, care i-au adus 11 nepoți și 13 strănepoți.  Fiul cel mic are 70 de ani și susține că tatăl sau l-a învățat cu adevărat ce înseamnă valoarea. L-a învățat să își prețuiască patria, dar mai ales, la- învățat ce însemană respectul.

La manifestarea omagială au mai fost prezenți și au oferit sărbătoritului diplome și plachete: comandantul Centrului Militar Județean Maramureș – col. Vasile-Costel Coste, comandantul Batalionului 612 Artilerie Antitanc „Maramureș” – lt. col. Ioan Alexandru Orban și președintele executiv al Asociației Veteranilor de Război Maramureș – col. (r.) Ionel Corcodel. La înmânarea diplomei de onoare, d-l colonel Coste a specificat că, începând de astăzi, d-l Ionuți a fost înaintat la gradul de „căpitan în retragere”. Au mai susțnut scurte alocuțiuni. Col (r) Dumitru Iliescu, Viorelia Vele-director școala gimnazială „Lucian Blaga” Fărcașa și preoții Vasile Rus și Petru Vamoș.Deasemenea, în condiții de distanțare socială, au mai fost prezenți membri ai familiei și prieteni.

Gheorghe Ionuți este singura pesoană din Fărcașa care a ajuns la 100 de ani, alte 24 de persoane au depășit și ele vârsta de 90 de ani.

 

 

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.