REPORTAJUL ZILEI: Sindicaliștii din învățământul maramureșean doresc modificarea Legii Educației Naționale

REPORTAJUL ZILEI: Sindicaliștii din învățământul maramureșean doresc modificarea Legii Educației Naționale

 Sindicaliștii din învățământul maramureșean doresc modificarea Legii Educației Naționale. Ei cer schimbarea unor paragrafe din lege, care în acest moment defavorizează cadrele didactice aflate în pragul pensionării. Învățământul este considerat unul dintre cele mai stresante domenii, cadrele didactice fiind supuse unei mari uzuri psihice datorită activității specifice pe care o desfășoară. 

Reprezentanții Sindicatului Liber din Învățământ, filiala Maramureș, consider că două paragrafe ale Legii Educației Naționale trebuie să fie modificate. Primul dintre ele se referă la condițiile de pensionare ale cadrelor didactice.
„Ne dorim ca personalul didactic să poată fi pensionat la cerere cu trei ani, anterior împlinirii vârstei legale de pensionare. Ca argument, în susținerea acestei propuneri arătăm că acest drept a fost reglementat anterior Legii Educației Naționale prin Statutul Personalului Didactic din 1997. Pensionarea la cerere cu trei ani, anterior împlinirii vârstei legale de pensionare, este pe lista revendicărilor federațiilor din învățănânt încă din 2011 și se regăsește ca punct distinct în acordul semnat cu guvernul Ponta în 2014, care a avut termen de soluționare 1 martie 2015, dar care nu a fost respectat. Există angajați care își doresc pensionarea la cerere, datorită motivelor de sănătate, de uzură fizică și psihică sau de inadaptare la sistemul de învățământ actual, care este într-o continuă schimbare”, a declarat Mariana Nuszer, consilier juridic al SLI Maramureș. 
Conform legislației actuale, cadrele didactice își pot continua activitatea timp de trei ani după ce au împlinit vârsta de pensionare, în condițiile îndeplinirii anumitor cerințe de performanță. Sindicaliștii din învățământ consideră că aceste cadre didactice le-ar compensa numeric pe cele care s-ar putea pensiona la cerere cu trei ani anterior împlinirii vârstei legale de pensionare. 
„Considerăm că astfel de cazuri ar fi limitate, deoarece din cauza pensiilor mici mulți optează pentru a-și păstra activitatea în învățământ pentru o perioadă cât mai mare de timp. În consecință nici efortul bugetar nu ar fi foarte mare”, a declarat Mariana Nuszer. 
Sindicaliștii din îmvățământ mai militează, de asemenea, pentru modificarea Legii Educației Naționale în ceea ce privește condițiile impuse pentru reducerea normei didactice, pentru profesorii aflați în prag de pensionare. 
„În forma actuală, reducerea normei didactice pentru profesorii care au o vechime în învățământ de peste 25 de ani și gradul didactic I este condiționată de încadrarea în bugetul aprobat. Noi ne dorim eliminarea sintagmei CU ÎNCADRAREA ÎN BUGETUL APROBAT. Și această condiție a fost introdusă în 2011 prin Legea Educației Naționale, în vechea reglementare ea neexistând. Datorită modalității de stabilire a bugetului, raportat la costul standard/elev, peste 90% din unitățile de învățământ din Maramureș nu se încadrează în bugetul aprobat. Sunt excepții acele unități care se încadrează în buget și astfel, conform actualei Legi a Educației Naționale, pot să acorde acest drept. Și de această dată vorbim tot de cadre didactice cu vechime, cu performanțe, care se apropie de pensionare”, a mai spus Mariana Nuszer. 
Reprezentanții Sindicatului Liber din Învățământ speră ca propunerile lor de modificare a Legii Educației Naționale să fi promovate în Parlament.
 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.