REPORTAJUL ZILEI: Se mizează pe noi investiții și pe recuperarea celor pierdute în ultimii ani

REPORTAJUL ZILEI: Se mizează pe noi investiții și pe recuperarea celor pierdute în ultimii ani

Comuna Bârsana recuperează investițiile pierdute în ultimii ani, în 2017 fiind depuse nu mai puțin de 15 proiecte pentru obținerea finanțării pentru lucrările prioritare. Una dintre problemele care trebuie rezolvate urgent este cea a sistemului de apă care le-a pricinuit localnicilor multe necazuri în iarnă. 

„Am preluat un proiect de canalizare prin fondul de mediu, de la vechea conducere, care este destul de costisitor, proiect împreună cu Onceștiul, de canalizare pentru ambele comune și apă doar pentru Oncești, unde avem o cofinanțare de 40%, ceea ce consider eu că este foarte mare pentru o comună ca și Bârsana, după calculele noastre cu jumătate din bugetul comunei va trebui să participăm la acea cofinanțare, de aceea o să încerc să îl duc la bun sfârșit, deși nu o să ne fie ușor și acest proiect prevede doar magistrala, conduca principală, nu sunt incluse celelalte străzi lăturalnice, deci cu o sumă așa de mare ca și cofinanțare rezolvi doar magistrala”, a spus primarul Teodor Ștefanca.

În această iarnă locuitorii comunei Bârsana au rămas de mai multe ori fără apă din cauza sistemului de apă executat greșit fără ca nimeni să sesizeze acest lucru în anul 2009 când a fost făcută recepția lucrărilor, iar pentru ca situația să nu se repete, Teodor Ștefanca spune că este necesară o nouă investiție în proiectul  pentru modernizarea, extinderea și îmbunătățirea sistemului de apă.

„În continuare am depus proiecte de extindere de canalizare, de modernizare și suplimentare a sistemului de apă care este foarte important și, după cum bine știți, s-au ivit atâtea probleme din iarnă încoace. Am primit sesizări de la localnici, am încercat să le rezolvăm în scurt timp, oamenii au înțeles că lucrările au fost făcute fără a fi supravegheate. Una din cauzele problemelor la apă a fost că nu s-a respectat profunzimea, conducta nu a fost îngropată la adâncimea corespunzătoare, ba mai mult, au fost găsite borduri din piatră pe acele conducte, practic a fost o lucrare nesupravegheată, și toate acestea ne-au adus aceste probleme”, a precizat Teodor Ștefanca.

În prezent localnicii beneficiază de apă, iar aceasta nu este taxată deocamdată.

„Beneficiază de apă, am început demersurile pentru autorizare, apa nu este încasată pentru că am spus că doar atunci când ne vom pune la punct cu apa și va fi apă destulă, deși proiectul este prevăzut cu doar 9 foraje în profunzime de 10 metri, mai mult decât atât, anul trecut în luna august le-am decolmatat, le-am curățat, nu a fost făcută până acum această lucrare, să mai creștem oarecum debitul de apă, consumul este mare. Proiectul depus la Ministerul Dezvoltării este în primul rând pentru suplimentarea debitului de apă și pentru extindere. Sperăm ca veștile de la București să fie cât mai bune”, a precizat edilul.

Un alt proiect prioritar pentru comuna Bârsana ar fi școala, care are nevoie de investiții majore, deoarece sălile de clasă au mobilier și dotări învechite.

Am depus proiecte pentru reabilitare și modernizare pentru cele două școli, atât de la Nănești, cât și de la Bârsana, pentru ca elevii să își desfășoare activitățile în condiții normale. Sunt necesare investițiile interioare, și aici mă refer atât la finisaje, sisteme de electricitate, și încălzire, cât și mobilier, practic o școală reabilitată din toate punctele de vedere întrucât condițiile din clasă sunt acelea din anii dinainte de Revoluție”, a mai precizat Ștefanca.

Și podurile și podețele sunt propuse pentru investiții anul acesta, în localitate fiind câteva căi de acces care necesită aceste investiții. Pentru a putea obține cât mai multe finanțări, adminsitrația locală a pregătit câteva proiecte și pentru sesiunile care urmează să se deschidă pentru finanțare, este vorba despre reabilitarea căminelor culturale și pentru un drum din satul Nănești și unul pe Valea Morii.

Sunt 15 proiecte, asta înseamnă că ne dorim să recuperăm tot ce s-a pierdut, și nu spun asta cu răutate, în cei 26 de ani. Ne dorim să fie realizate aceste proiecte cât mai repede, dar având în vedere numărul mare de proiecte depuse și totodată solicitările care sunt la nivel de țară, ne așteptăm ca anul acesta să fim pe lista aceea de finanțare cu un număr de proiecte, la anul cu siguranță mai putem să primim și alte finanțări”, a arătat primarul Bârsanei.

Teodor Ștefanca a mărturisit că o bună comunicare cu localnicii îl ajută să identifice mai ușor problemele existente în comună  și împreună cu aceștia să propună și soluții.

Începând cu anul 2017 am făcut lunar ședințe și dezbateri publice atât în Bârsana, cât și la Nănești și pe Valea Muntelui, tocmai duminică am fost pe Valea Muntelui. Trebuie să mergi în mijlocul oamenilor să îi întrebi ce probleme sunt, de ce au nevoie și cu siguranță ideile și sugestiile sunt binevenite din partea oricui, cu atât mai mult cu cât oamenii se implică și își doresc ca nevoile lor să fie ascultate și duse la bun sfârșit”, a explicat primarul comunei Bârsana.

La investițiile prioritare la nivel de comună se adaugă iluminatul public.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.