REPORTAJUL ZILEI | Măsuri suplimentare de protecție a populației împotriva infectării cu coronavirus, luate la nivelul Sighetului

În data de 12 martie s-a convocat o ședință de îndată a Consiliului local Sighet pe tema coronavirusului și implementarea unor măsuri suplimentare de protecție a populației împotriva infectării cu acest virus.

În urma ședinței de îndată primarul municipiului a convocat Comitetul Local pentru Situații de Urgență al Municipiului Sighetu Marmației.
În cadrul întrunirii a fost pusă în discuție propunerea consilierului local Nicolae Iuga de a limita programul de funcționare a cafenelelor, barurilor, sălilor de jocuri și spațiilor de joacă pentru copii până la ora 18:00 pe perioada epidemiei de coronavirus Covid-19.
Prin Hotărârea nr.2 din 12.03.2020 se înaintează propunerea consilierului local Nicolae Iuga,

Comitetul Local pentru Situații de Urgență al Municipiului Sighetu Marmației, a stabilit o serie de măsuri de pregătire în vederea menținerii siguranței și sănătății publice alături de instituțiile publice deconcentrate și alți factori implicați direct în combaterea amenințării coronavirusului.
Astfel, au fost identificate spații de carantinare în municipiu, spații care să asigure izolarea pentru 14 zile a persoanelor care provin din următoarele zone: China continentală, Italia, Germania, Franța și Spania. Pentru îndeplinirea măsurilor de pregătire în vederea menținerii siguranței și sănătății cetățenilor din municipiu , în cadrul Ședinței de îndată a Consiliului Local al Muncipiului Sighetu Marmației s-a alocat suma de 100.000 lei.

În cazul apariției unor persoane care prezintă simptome specifice, acestea vor fi preluate și transportate la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Psihiatrie din Baia Mare, acesta fiind unul dintre centrele nominalizate pentru diagnosticarea și tratamentul coronavirusului. Infrastructura și echipamentele necesare preluării și transportului acestor persoane sunt la dispoziția instituțiilor responsabile din județ.

Persoanele aflate în izolare în centrul de carantină din municipiul Sighetu Marmației, sub monitorizarea directă a Direcției de Sănătate Publică Maramureș nu prezintă manifestări clinice ale bolii. În cursul zilei de ieri, cu sprijinul medicului specialist în boli infecțioase Erika Șofron au fost prelevate probe și trimise spre analiză la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Cluj Napoca. Asistenta medicală Mihaela Iuliana Codrea, cadru medical al Spitalului Municipal Sighetu Marmației, a asigurat voluntar asistență medicală persoanelor carantinate. Conform graficului de testare, persoanele aflate în carantină ar urma să mai fie supuse unei testări, înainte de a fi trimise acasă.

Totodată, persoanele aflate în izolare în centru beneficiază de trei mese calde pe zi, pachete cu produse de igienă, iar copiilor li se asigură lapte praf, scutece și produse de igienă specifice.

În mediul virtual, însă, au început să apară postări provenind din partea persoanelor carantinate, care se arată nemulțumite de condițiile de cazare temporară. Vă reamintim că aceste spații de cazare sunt ocupate în mod obișnuit de elevii liceului, iar campusul a fost dat în folosință în urmă cu patru ani.

Au apărut imediat comentarii la această postare. Pe când unii se miră că o locație, relativ nouă ar putea oferi condiții improprii, multe comentarii sunt negative la adresa celor ce au postat.

”Dar ma mira cit tupeu au. La ce s-au asteptat?Trebuia sa steie fiecare unde este sa nu raspindeasca virusul”, scrie un cititor/

”De ce ati venit acasa daca ati avut posibilitate de carantina unde era munca si locuinta dupa mine inconstienta omului sa infectam si zona neinfectate”, scrie un alt cititor.

”O locație renovata in 2016, totul e nou și curat. Hai sa coboram cu picioarele pe pământ puțin! E carantină nu statiune!!!”, sună un alt comentariu.

”Acestea sunt condițiile pe care putem să le oferim în acest moment. DSP-ul este cel care alege locațiile propuse pentru carantină. În momentul de față avem două locații, la Liceul Tehnologic Forestier și la o pensiune din Sighet. Alte locații nu au mai fost propuse,deocamndată”, spune Horia Scubli, edilul local.

O altă problemă care se punea în discuție era legată de deșeurile provenite de la persoanele carantinate. Acestea vor fi puse în saci menajeri de culoare galbenă și preluați de o firmă specializată din Cluj Napoca, ulterior fiind incinerat.

Autoritățile roagă cetățenii să se informeze permanent și să ia în considerare doar informațiile verificate prin surse oficiale și să respecte recomandările autorităților referitoare la prevenirea răspândirii virusului.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.