REPORTAJUL ZILEI: În Ardeal, prima recoltare de celule stem s-a făcut la maternitatea din Sighet

REPORTAJUL ZILEI: În Ardeal, prima recoltare de celule stem s-a făcut la maternitatea din Sighet

 Nașterea unui copil reprezintă unul dintre cele mai importante și emoționante momente din viața unui om. Părintele începe să-și pună tot felul de întrebări cu privire la viitorul copilului, se preocupă să-i ofere tot ce este mai bun pentru a-i proteja totodată și sănătatea în anii care vor urma. Câteva dintre descoperirile medicale recente, ca de exemplu stocarea celulelor stem, pot oferi noi posibilități de abordare a nevoilor medicale care nu aveau rezolvare de curând.

La maternitatea din Sighet s-a realizat prima recoltare de celule stem din Ardeal, în urmă cu opt ani, de medicul Vasile Bodnar.
”Eu am abordat această intervenție încă din 2009. Maternitatea din Sighetu Marmației a fost prima maternitate din Ardeal care a făcut recoltare de celule stem, primul a fost nepotul meu.  Așa că în maternitatea din Sighet am recoltat atunci prima dată celule stem, iar de atunci am recoltat la toate femeile doritoare, care își doreau să aibă această bancă de celule stem,  pentru o eventuală îmbolnăvire sau vreo aberație care ar putea apărea în sănătatea copiilor lor”, spune medicul ginecolog Vasile Bodnar. 
Celulele stem sunt foarte valoroase, deoarece au capacitatea de a se înmulți și diferenția în toate tipurile de celule ale organismului uman. Aceste celule stem adulte se găsesc în stare optimă în sângele și în țesutul cordonului ombilical.
”Este o tehnică chirurgicală foarte simplă, dar depinde de condițiile materiale ale pacientei. Această intervenție se plătește la firma care deține banca de depozitare. Necesită o instruire foarte bună a corpului medical care realizează recoltarea, e o tehnică ce se aplică imediat după ce copilul a fost scos din burta mamei. Atunci se recoltează în jur de 400 de ml de sânge din ombilicul nou-născutului. Se ambalează rapid și se depozitează în bancă. Costul este de 3000 de lei”, explică medicul specialist.
Peste 70 de afecțiuni ale sângelui pot fi tratate cu celule stem. Celulele stem stocate în banca privată sunt proprietatea copilului, sub tutela părinților. Celulele stem pot fi utilizate și de alți membri ai familiei, cu o șansă de 25% atunci când sunt tranferate la unul dintre frați.
”Tehnica e benefică, să zicem că un copilaș face leucemie, atunci pot să apelezi la celulele stem, care sunt celule embrionare care o dată reintrate în organismul pacientului bolnav preiau informația genetică și se pot dezvolta înlocuind celulele bolnave. Prețul e suportabil și accesibil, fiind foarte benefic pentru sănătatea copilului”, precizează Vasile Bodnar. 
Până în prezent au fost efectuate la nivel mondial peste 26.000 de recoltări de celule stem din sângele cordonului ombilical. 
”Părintele trebuie să-și exprime dorința, apoi vine medicul cu toată logistica pentru a se putea desfășura această intervenție. Îi punem în legătură cu firmele care dețin bănci de depozitare. Rămâne toată greutatea în sarcina medicului, părintele nu mai are nicio obligație. Lucrăm foarte bine cu Clujul, dar laboratoare și centre de depozitare  mai sunt la Timișoara, București, în Ungaria. Există condiții foarte bune de recoltare și depozitare. Se mai achită o sumă de 150 de lei pe an pentru acest proces de întreținere”, spune medicul Bodnar. 
În prezent sunt în desfășurare peste 5000 de studii științifice ce implică celule stem, dintre care peste 500 de studii au folosit celule stem recoltate din sângele ombilical. Studiile clinice analizează noi tratamente medicale cu privire la siguranța, eficiența și posibilele efecte adverse.
 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.