Cadrele didactice ar putea scăpa, în sfârșit, de umilințele la care au fost supuse adesea atât din partea elevilor, cât și din partea părinților. Recent, printr-o inițiativă legislativă, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ a propus ca personalul didactic să capete statut de autoritate publică.
În acest caz, angajații din învățământ vor beneficia, ca în cazul angajaților Ministerului de Interne și Ministerului Justiției, de protecție în fața abuzurilor venite, din ce în ce mai des în ultima vreme, din partea elevilor și a părinților acestora.
„În ultimii ani presa a prezentat tot mai multe cazuri de abuzuri la care a fost supus personalul din învățământ. Pornind de la aceste situații federația sindicală la care organizația noastră județeană este afiliată a propus o inițiativă legislativă care să confere cadrelor didactice statutul de autoritate publică. Considerăm că astfel personalul din învățământ ar fi protejat atunci când se află la catedră și își îndeplinește atribuțiile de serviciu. Ar fi un pas înainte și în ceea ce privește creșterea calității învățământului, deoarece în spațiul școlar s-ar instaura un climat de ordine și disciplină, condiție absolut necesară pentru atingerea acestui obiectiv”, a declarat Ioana Petruș, președintele Sindicatului Liber din Învățământ Maramureș.
Sindicaliștii din învățământ consideră că astfel s-ar face un pas important în procesul de reconstrucție a statutului dascălului, puternic afectat în ultimele două decenii de bâlbele sistemului și de democrația prost înțeleasă care s-a instaurat după 1989 în România.
„Potrivit inițiativei legislative, personalul din educație trebuie să beneficieze de respect și considerație față de persoana sa și față de profesie, din partea beneficiarilor primari, secundari și terțiari ai educației, precum și din partea celorlate cadre didactice. Este prevăzută obligativitatea instaurării unui climat de ordine și disciplină în timpul desfășurării actului educațional. De asemenea trebuie să aibă autoritatea de a lua decizii oportune în timpul procesului de predare-învățare și evaluare”, a adăugat Ioana Petruș.
În cazul adoptării noii legi, cei care vor mai comite agresiuni împotriva cadrelor didactice vor suporta rigorile legii.
„În această inițiativă legislativă se spune că în cazul unei infracțiuni împotriva unui cadru didactic urmărirea penală se efectuează în mod obligatoriu de către un procuror, în conformitate cu dispoziția articolului 56 din legea 135 din 2010, privind Codul de procedură penală, cu modificările și completările ulterioare”, a mai spus Ioana Petruș, președintele Sindicatului Liber din Învățământ Maramureș.
În cazul adoptării noii legi, directorii unităților de învățământ în care s-a comis o infracțiune împotriva personalului didactic vor fi obligați să sesizeze de îndată organul de urmărire penală și să ia măsuri pentru ca urmele infracțiunii, corpurile delicte și orice alte mijloace de probă să nu dispară. De asemenea, procurorul se va sesiza din oficiu dacă află că s-a săvârșit o infracțiune împotriva unui cadru didactic și va încheia un proces-verbal în acest sens.
Lasa un raspuns